Fledderus: ‘Baal van inschattingsfout, maar voel power en energie om tij te keren’

Mark-Jan Fledderus trok maandagmiddag een groot deel van het boetekleed aan voor de grotendeels onsuccesvolle tenure van trainer Frank Wormuth bij FC Groningen. Maar Fledderus twijfelt niet aan zijn positie en ook directeur Wouter Gudde noemt die ‘houdbaar’.

De directie van FC Groningen nam maandagochtend afscheid van trainer Frank Wormuth. De Duitse oefenmeester werd de deur gewezen vanwege de tegenvallende prestaties van de afgelopen periode. Volgens Fleddeurs reageerde Wormuth ’teleurgesteld, maar professioneel’ op het nieuws over zijn ontslag, wat hij maandagochtend te horen kreeg: “Hij wilde graag door, maar hij was heel netjes en professioneel. Hij zei: dit hoort erbij, ik begrijp dat in het voetbal de trainer degene is die erop aan wordt gekeken. Hij heeft vanochtend netjes afscheid genomen van de spelersgroep en de staf.”

Volgens Fledderus waren de verbinding en duidelijkheid tussen Wormuth, de staf en de spelers de hoofdoorzaken van het slechte huwelijk tussen Wormuth en FC Groningen: “We hebben moeten constateren dat het Frank onvoldoende is gelukt om iedereen mee te krijgen in zijn werkwijze. Daarnaast blijkt het toch lastig om je in een andere taal uit te drukken. Dingen zijn anders overgekomen dan hij het bedoelde. Ik weet hoe erg Frank zijn best heeft gedaan om zich aan te passen aan onze taal en cultuur, maar dat is niet altijd gunstig uitgepakt.”

Fledderus trekt boetekleed aan, Gudde twijfelt niet aan technisch directeur

Maar Fledderus trekt ook zelf het boetekleed aan: “Ik heb Frank twee keer zelf aangesteld: één keer succesvol en één keer minder succesvol. Bij Heracles was een andere situatie dan hier. Daar waren we direct succesvol en werden de eerste vijf van de zeven wedstrijden gewonnen. Dan gaat iedereen erin geloven, maar dat was hier niet zo. We hebben aan het begin meteen goede afspraken gemaakt en deze structureel door te voeren. Na het trainingskamp was het gevoel meteen goed. Maar na het einde van de transferperiode merkte ik dat er werk aan de winkel was.”

Hoewel Wormuth het veld moest ruimen, hekelt Fledderus zijn eigen ‘inschattingsfout’. Maar aan opstappen heeft Fledderus zelf niet gedacht: “Ik voel de power en energie om te proberen het tij te keren en volle bak aan de slag te gaan. Ik denk dat er meer uit deze groep te halen valt. Ja er zijn uitdagingen: we missen soms leiderschap, onverzettelijkheid, hetgeen wat je nodig hebt om een wedstrijd over de streep te trekken. Daar hebben we een trainer voor nodig die kan zorgen voor verbinding en duidelijkheid. Ik denk dat deze groep dat echt nodig heeft.”

Ook FC-directeur Wouter Gudde houdt vertrouwen in zijn technisch directeur, die ook zichzelf in de spiegel heeft aangekeken: “We zijn gezamenlijk het traject met Frank aangegaan. Het is logisch dat er twijfel bestaat, maar het traject van een technisch directeur is er één voor de lange termijn. Daar horen helaas fouten bij. Een fout van Mark-Jan, maar ook van mij. Maar als we in onze huidige afrekencultuur nu ineens alle koppen eraf gaan hakken, doet FC Groningen nog veel grotere stappen terug. Ik heb er nog steeds alle vertrouwen in dat we hier uit gaan komen.”

Hoe nu verder

Wie FC Groningen nu gaat leiden, kan Fledderus nog niet zeggen: “Dat is nu nog veel te vroeg. We hopen zo snel mogelijk duidelijkheid te hebben voor de groep.” Een profiel voor een opvolger is er ook nog niet: “We zitten midden in een seizoen, dus we moeten kijken wie in het plaatje past. Maar ook wie beschikbaar is. De vorige keer hebben we gezocht met een heel duidelijk beeld voor ogen, ook richting Frank. We hebben vrij snel laten zien hoe wij werken en wat onze richting is. Daarmee loop je het risico dat de trainer daar heel snel op aansluit. Misschien moeten we daar nu wat meer blanco instappen en pas in een later stadium deze dingen bespreken.”

Daarnaast hoopt Fledderus op versterking tijdens de komende transferperiode. Maar dat is niet genoeg, aldus de technisch directeur: “We zullen ook binnen de groep wat moeten veranderen. Ik denk nog steeds dat tachtig of negentig procent van de selectie niet op de top van hun kunnen presteert. Dus ik denk dat er meer uit deze groep te halen valt. Ik ken de spelers en ik weet wat ze hebben gepresteerd bij andere clubs.”