Faculteit Godgeleerdheid krijgt nieuwe naam

nieuws
Foto: S. Hermann & F. Richter via Pixabay

De Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschappen krijgt vanaf september volgend jaar een nieuwe naam. Het wordt Faculty of Religion, Culture and Society. Dat meldt de Universiteitskrant.

Decaan Mladen Popović zegt in een gesprek met de universiteitskrant dat de naamsverandering nodig is omdat er een gat is ontstaan tussen het imago van de faculteit en wat ze daadwerkelijk doet en aanbiedt. “De naam godgeleerdheid stamt uit 1614, het jaar dat de universiteit werd opgericht,” zegt Popović. “Ruim vierhonderd jaar later worden in Groningen geen predikanten meer opgeleid, maar mensen die theologie als maatschappelijke en culturele factor bestuderen.”

Dat imago stamt volgens de Ukrant nog uit de tijd dat de faculteit een protestantse universiteit was en op christelijke leest opleidde en onderzoek deed. Dat veranderde in 1876, toen de RUG een openbare universiteit werd. Met de naam Faculty of Religion, Culture and Society wil men laten zien dat de faculteit open is voor iedereen. De faculteit bevindt zich aan de Oude Boteringestraat.