Enthousiasme bij oppositie om Niemeyer-fabriek om te toveren tot plek voor broedplaatsen

nieuws
Foto Joris van Tweel

De tabaksfabriek van Niemeyer moet in de toekomst plek bieden aan broedplaatsen, ondernemers, startups en instellingen. Dat maakte wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA) vrijdag bekend. De oppositie is enthousiast.

“Wij vinden het een heel goed plan”, vertelt fractievoorzitter Jim Lo-A-Njoe van D66. “Het gebouw had een hele andere bestemming. Ik snap ook dat Niemeyer vertrekt, en dat sluit ook aan bij de gezondheidsagenda die de gemeente Groningen heeft. Maar we hebben het tegelijkertijd ook over een uniek gebouw dat gezichtsbepalend is en dat mogelijkheden biedt. Het is een hele goede plek om startups de ruimte te geven. Voor de zomervakantie hebben we hier met een motie ook aandacht voor gevraagd. Die motie was gericht op de ondernemers op het Suikerunie-terrein. We hebben toen een pleidooi gehouden, ga nu niet wachten tot de deadline, ga ook nadenken om nieuwe broedplaatsen te creëren. The Big Building is er niet meer, en Niemeyer is een hele goede locatie om een broedplaats te realiseren.”

Jim Lo-A-Njoe (D66): “Breng urban sports er onder”
Wel heeft Lo-A-Njoe één punt dat aandacht verdient: “Het is heel belangrijk dat we urban sports kansen gaan bieden. Zij zaten de afgelopen jaren in Backbone en zijn nu verhuisd naar een kleine ruimte in Oosterhoogebrug. Die plek is eigenlijk niet geschikt. Terwijl we zien dat juist die urban sports enorm qua belangstelling aan het groeien zijn. Het zijn nieuwe sporten die door pubers interessant worden bevonden. Dus het plan dat het gemeentebestuur met Niemeyer heeft is positief, maar betrek ook de urban sports in dat geheel. Ik ga dat later vandaag ook tegen wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) van Sport zeggen tijdens een bijeenkomst op Let’s Gro.”

“Creatieve ondernemers zijn belangrijk voor de stad”
De vraag is of creatieve broedplaatsen de meest geschikte invulling is voor het terrein: “Ik snap de vraag wel, want je doelt nu op woningbouw. We hebben in de gemeente op dat vlak een enorme opgave liggen, waarbij we tegelijkertijd te maken hebben met grote tegenslagen. Op het Suikerterrein bijvoorbeeld. Als we natuurorganisaties aan de voorkant beter hadden betrokken hadden we nu niet in een rechtszaak gezeten. En ook bij De Held schiet het allemaal niet op. Aan de andere kant: creatieve ondernemers hebben ook ruimtes nodig. Zij zijn belangrijk voor de leefbaarheid in de stad.”

Leendert van der Laan (Partij voor het Noorden): “Creatieve broedplaatsen zijn belangrijk”
Fractievoorzitter Leendert van der Laan van de Partij voor het Noorden is het daar mee eens: “Hoe ziet de stad van de toekomst er uit? Moet er alleen gewoond kunnen worden, of moet er ook vertier mogelijk zijn? Creatieve broedplaatsen en startups zijn belangrijk in dat vertier. Een stad heeft rafelrandjes nodig, zoals men dat zo mooi zegt.” Volgens Van der Laan is woningbouw waarschijnlijk ook niet mogelijk op de Niemeyer-locatie: “Het staat dicht op het spoor waarbij er per uur heel wat treinen langs rijden. Daarnaast, in het kantoor van Niemeyer zijn al woningen of appartementen gerealiseerd.”

“De juiste intentie, het juiste momentum”
Van der Laan vindt ook dat het nieuws op het juiste moment komt: “Het plan zoals de wethouder dat uit de doeken heeft gedaan, daar zijn we heel blij mee. Met de sluiting van Niemeyer gaat er veel werkgelegenheid verloren. Het laatste stukje industrie verdwijnt uit deze hoek van de stad. Wij vinden het belangrijk dat het gebouw een nuttige invulling gaat krijgen. We zien dat er in de stad een groot tekort is aan creatieve ruimtes. De toekomst van Backbone is onzeker, de Biotoop in Haren is tijdelijk en er zijn te weinig ateliers in de binnenstad. De gemeente heeft Niemeyer nog niet in bezit, maar door deze uitspraak te doen, is wel de juiste intentie uitgesproken. Wij denken dat startende ondernemers een kans bieden, een hele goede bestemming zou zijn voor het iconische pand.”

Hans Moerkerk (Stadspartij 100% voor Groningen): “Ondernemers kunnen doorschuiven naar deze locatie”
Ook enthousiasme bij Stadspartij 100% voor Groningen. “Ik ken de plannen nog niet tot in detail, maar mijn eerste reactie zou zijn dat dit een goed plan is”, vertelt raadslid Hans Moerkerk. “We hebben het over een gebouw dat niet zo makkelijk om te bouwen is tot woningen. Als je woningen wilt realiseren dan heb je ramen nodig voor de leefbaarheid. In een iconisch pand, wat Niemeyer is, is dat lastig. Voor werk, of culturele broedplaatsen, gelden andere eisen. En we lossen hiermee een probleem op. We weten allemaal hoe Backbone aan de Travertijnstraat er voor staat. De Biotoop in Haren is ook tijdelijk. Ik denk dat veel ondernemers door kunnen schuiven naar deze locatie.”

“Locatie is prettig”
Moerkerk noemt de locatie ook prettig: “Het is nabij de binnenstad, het is goed bereikbaar. Ook als je eventuele publieksevenementen hier wilt realiseren. Dus ik ben positief en ik ben heel benieuwd naar de uitwerking van de plannen waar de wethouder mee gaat komen.”

Verslaggever Wouter Holsappel maakte een reportage over de plannen die de wethouder heeft: