Eerste werkzaamheden Suikerzijde kunnen binnenkort starten

nieuws
Foto via Gemeente Groningen

De eerste werkzaamheden op De Suikerzijde kunnen begin volgend jaar beginnen. Dat maakten de gemeente Groningen en de Natuur en Milieufederatie Groningen vrijdagmiddag bekend, na een besluit van de voorzieningsrechter.

De Natuur en Milieufederatie Groningen (die namens meerdere natuurorganisaties onderhandelde) bereikte overeenstemming met de gemeente Groningen en de provincie over de eerste werkzaamheden en over het uitstellen van de procedure voor de aanleg van het compensatiegebied in Polder de Oude Held.

De gemeente mag gaan beginnen met het dempen van de zogenaamde waswatervijver, zodat het eerste bouwveld rijp gemaakt kan worden voor de bouw van woningen. Ook kan de gemeente van start met het brughoofd en de aansluiting van de eerste brug over het Hoendiep naar De Suikerzijde.

Natuurcompensatie

De Natuur en Milieufederatie Groningen vroeg begin juli een rechtelijke schorsing aan van de ontheffing op de Wet Natuurbescherming (Wnb) voor De Suikerzijde, in afwachting van een uitspraak over het beroep dat de NMG bij de rechtbank indiende. De natuurorganisaties willen er met procedure waar de schorsing aan gekoppeld is voor zorgen dat de geoorde fuut en een aantal beschermde soorten vleermuizen een plek blijven houden in Groningen. Maar uit recent aanvullend onderzoek zou blijken dat de werkzaamheden waarvoor nu groen licht is gegeven, zonder aantasting van beschermde diersoorten kunnen plaatsvinden.

Omdat de gemeente woningen wil bouwen op het terrein, moet de natuur op en rond de vloeivelden elders worden gecompenseerd. Dat wil de gemeente doen in de polder De Oude Held. Ook hier was de NMG niet blij mee, omdat ze vindt dat de natuur op deze plek dan weer elders moet worden gecompenseerd. De NMG, de gemeente en de provincie hebben nu besloten om de vergunningen voor dit compensatiegebied niet direct, maar pas na februari volgend jaar aan te vragen.

Procedure tegen bouwplannen gaat wel door

Het groene bouwlicht geldt slechts voor een deel van het noordelijke perceel voor De Suikerzijde. Dat betekent dat grotere werkzaamheden, waaronder het dempen van vloeivelden, blijven voorlopig geschorst. De beroepsprocedure tegen de ontheffing bij de rechtbank loopt dan ook gewoon verder. Tot die tijd blijven natuurorganisaties, provincie en gemeente wel in gesprek over de plannen en werkzaamheden voor De Suikerzijde en de natuurcompensatie.