Eerste matige vorst van het jaar gemeten, sneeuwvlokjes in Stad

nieuws
Foto: Brigitte Werner via Pixabay

De eerste matige vorst van het seizoen is een feit. Zaterdagavond vroor het op het meetstation in Eelde -5,2 graden.

De laagste temperatuur werd rond 22.00 uur bereikt. Dankzij heldere omstandigheden werd het vanaf 16.00 uur flink kouder. Weerplaza meldt dat de eerste matige vorst dit jaar vroeg valt. Gemiddeld wordt die pas gemeten rond 1 december. In Eelde vroor het rond 22.00 uur op klomphoogte -6,5 graden. De waarden zijn geen records want in 1971 vroor het -8,7 graden in Eelde. Aan het einde van de avond schoof bewolking Groningen binnen waardoor het in de nacht naar zondag ongeveer een graad vroor. Elders in het land vielen de temperaturen kouder uit. Zo vroor het in Enschede -8,8 graden. In Winterswijk kon een aantal uurtjes geschaatst worden op een plaatselijke ijsbaan.

OOG-weerman Johan Kamphuis voorspelde al dat er zondagochtend kans zou zijn op een sneeuwbui vanaf zee. Dit gebeurde ook waardoor het er in het noorden van de provincie wat winters uitzag. Ook in Stad vielen sneeuwvlokjes. Paula Benjamins: “Ik zie sneeuw in Groningen, heel klein en zacht.” De komende dagen lopen de temperaturen op en komt er een einde aan het flitswintertje.