Drinkwater kost Groningers volgend jaar ruim zeventien procent meer

nieuws

Klanten van Waterbedrijf Groningen zijn volgend jaar ruim zeventien procent meer kwijt aan hun drinkwater.

Bij een gemiddeld verbruik van 100.000 liter per jaar betalen klanten volgend jaar 2,09 euro per 1.000 liter. Dat was dit jaar nog 1,78 per 1.000 liter. Ook de prijzen voor vastrecht stijgen fors, van 56,06 naar 67,28 euro per jaar voor klanten met een watermeter. Klanten zonder watermeter gaan in 2023 per verbruiksadres 148,12 euro per jaar betalen, in tegenstelling van de 123,46 euro van dit jaar.

Volgens het Waterbedrijf is de tariefstijging is nodig om te kunnen blijven investeren in de drinkwatervoorziening voor de toekomst. “De vanzelfsprekendheid waarmee we in Nederland de kraan opendraaien, staat in scherp contrast met de uitdagingen waar de waterbedrijven voor staan. Klimaatadaptatie, bevolkingsgroei, vervuiling, verduurzaming en de toenemende vervangingsopgave van ondergrondse infrastructuur vragen om een forse toename van investeringen. Ook in Groningen. De droge zomers van de afgelopen jaren hebben ondubbelzinnig duidelijk gemaakt hoe urgent die investeringen zijn.”