Driekwart Groninger buurt- en dorpshuizen in financiële problemen door stijging energielasten

nieuws
Foto: google maps

Groninger buurt- en dorpshuizen worden hard geraakt door de gestegen energielasten. Dat blijkt uit een enquête van de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen. Volgens de vereniging Groninger Dorpen geeft driekwart van de negentig ondervraagde dorps- en buurthuizen aan in de financiële problemen te komen.

De gemiddelde energielasten voor Groningse buurt- en dorpshuizen stegen dit jaar van 945 euro naar 1.681 euro per maand. Volgens de vereniging Groninger Dorpen zijn daar grote uitschieters bij: sommige dorps- en buurthuizen maken melding van energieprijsstijgingen van driehonderd procent of meer.

De buurt- en dorpshuizen proberen de gestegen kosten op te vangen door te besparen op energie, de prijzen te verhogen en de reserves aan te spreken. Maar een groot gedeelte (negentig procent) krijgt nog geen hulp van hun gemeente. Landelijke koepelorganisaties zijn inmiddels bezig met lobbyen voor geld uit Den Haag.

Groninger Dorpen rekent erop dat deze lobby ook gesteund wordt door de Groninger gemeenten. Daarnaast roept de vereniging de Provincie en gemeenten op om de helpende hand te bieden. “Buurt- en dorpshuizen zijn van essentieel belang voor de leefbaarheid in de wijken en dorpen”, stelt Gilian Wijnalda namens de Groninger Dorpen. “Veel van hen overwegen momenteel serieus deze winter de deuren te sluiten terwijl zij juist nu als ontmoetingsplek veel kunnen betekenen voor de bewoners. Dit mag niet gebeuren.”