Drie jaar feestjes geven op Hoendiep en ineens 15.000 euro boete; Student en Stad wil opheldering

nieuws
Foto via De Loods

Al drie jaar lijkt De Loods ongestoord haar gang te mogen gaan op bedrijventerrein Hoendiep met evenementen, workshops, zaalverhuur en feesten. Maar daar kwam een maand geleden abrupt een einde aan, toen de gemeente plots op haar strepen ging staan. De raadsfractie van Student en Stad eist nu opheldering over de kwestie.

Het industrieterrein heeft een beperkt bestemmingplan qua horeca-activiteiten. Een besloten feest, dans-workshop of een gala is geen probleem. Publieke evenementen waar kaarten voor verkocht worden zijn echter niet toegestaan. Volgens Ortrun Poolman, eigenaar van De Loods, heeft de gemeente de afgelopen drie jaar echter constant een ‘gedoogbeleid’ gevoerd ten aanzien van De Loods. Maar daar kwam een maand geleden verandering in. Een dag voor een ‘30, 40 & 50 plus dancing party’ kreeg De Loods een waarschuwing: Stop het feestje, anders dreigt een boete.

“Maar we konden de vele honderden mensen die al een ticket hadden en zin hadden in dit feest niet in de kou laten staan. Het is geen fatsoen om een feest een dag tevoren af te zeggen”, vervolgt Poolman. “Daarom hebben wij besloten om er een besloten feest van te maken. Dat gebeurde door bezoekers die avond lid van De Loods te laten worden, door ze een klein bedrag extra te laten betalen en al hun persoonlijke gegevens te registreren.” Maar de gemeente hield voet bij stuk en stuurde de dag na het feest alsnog een dwangsom van 15.000 euro naar De Loods.

Bestemmingsplan

Volgens Poolman werd de dwangsom niet opgelegd vanwege ‘vreemde dingen’ als geluidsoverlast, maar enkel omwille van het bestemmingsplan. In 2008 werd vastgelegd dat er op het industrieterrein alleen zogenaamde ‘horeca 3’ was toegestaan. Poolman: “Om die reden werd onze aanvraag voor een wijziging (naar horeca 4) twee jaar geleden direct afgewezen, zonder enige vorm van toelichting Wel gaf de gemeente aan dat zo’n herziening van het bestemmingsplan slechts eens in de tien jaar kan en dat dit nu niet mogelijk was.”

Poolman vindt dat de gemeente handelt met willekeur, afhankelijk van de ambtenaar die de situatie beoordeelt: “Iedere individuele ambtenaar heeft een andere uitleg van de richtlijnen, met als gevolg dat de een deze activiteit wel tolereert en een ander niet. De Loods heeft nooit de reële mogelijkheid gekregen om door te gaan met in de ogen van de gemeente, correct ondernemen. Want het ontbeert ons, tot de dag van vandaag, aan ‘correcte’ kaders.”

Daarnaast hekelt Poolman de manier waarop zijn aanvraag voor een uitzondering op het bestemmingsplan vastliep: “Mij werd op gegeven moment door een ambtenaar verteld: Dit mag niet, dus we gaan je aanvraag niet behandelen. Dat terwijl een andere omgebouwde drukkerij, brouwerij Martinus, wel gewoon een uitzondering kreeg. Ik ga daarom ook deze keer in verweer, maar niet met kwade bedoelingen. Ik wil dit gewoon oplossen, want een uitzondering kan.”

Petitie moet gemeente op andere gedachten brengen

Maar De Loods zit nu, zo stelt Poolman, met een groot probleem. Daarom neemt de raadsfractie van Student en Stad het komende woensdag op voor Poolman en zijn Loods, tijden het Politieke Vragenuur met het gemeentebestuur. Volgens raadslid Mirte Goodijk zijn locaties zoals de Loods ontzettend belangrijk voor het oplossen van het grote tekort aan evenementenlocaties in de gemeente: “De afgelopen jaren zijn we van twaalf naar slechts zes evenementenlocaties gegaan en in de nabije toekomst zullen er meer evenementenlocaties verdwijnen. Dit bemoeilijkt de planning en spreiding van evenementen sterk. Het college heeft aangegeven dit een probleem te vinden en op zoek te willen gaan naar nieuwe evenementenlocaties, het liefst in gebieden waar relatief weinig woningbouw is.”

Student en Stad wil dat de gemeente onderzoekt of het bestemmingsplan voor het pand van De Loods kan worden gewijzigd. Daarvoor zette De Loods zelf twee weken terug al een petitie op, die de gemeente moet bewegen om van gedachten te veranderen. Daar staan inmiddels 1.800 van de benodigde 2.500 krabbels onder. Poolman besluit: “Gezien het feit dat er in Groningen bijna geen zalen zijn met een capaciteit van 500 bezoekers, heeft De Loods een meerwaarde voor de stad. Wij zouden in deze vorm moeten kunnen bestaan en onze activiteiten uitvoeren. We hopen dat de gemeente Groningen ziet dat veel meer mensen dan alleen wij willen dat De Loods activiteiten kan aanbieden aan de hele stad.”