Doorgang Nieuwjaarsfeest 2023 onzeker: “Kijken naar vorm die voor iedereen leuk is”

nieuws
Foto: Myriams-Fotos via Pixabay

Het is onzeker of er in januari een Nieuwjaarsfeest in de gemeente wordt gehouden. Dat heeft wethouder Mirjam Wijnja (GroenLinks) van Financiën woensdagavond laten weten.

In de gemeenteraad werd er gesproken over de begroting over 2023. Fractievoorzitter Amrut Sijbolts van Stadspartij 100% voor Groningen: “Ons is ter ore gekomen dat er in januari geen Nieuwjaarsfeest plaats zal vinden. Eenzelfde discussie hebben we ook in 2012 gevoerd. Als partij hebben we toen sterk geageerd tegen het wegbezuinigen. Uiteindelijk kwam er in 2013 toch een Nieuwjaarsfeest, dankzij een aantal ondernemers die deze handschoen oppakten. Dat was een ongekend staaltje burgerparticipatie. En nu blijkt het toch te verdwijnen. Wij zouden willen vragen om er toch een budget voor beschikbaar te stellen, omdat juist zo’n feest heel belangrijk kan zijn voor de sociale cohesie in een heel moeilijke tijd.”

Wethouder Wijnja: “Ik moet een slag om de arm houden. Maar we hebben het hier recent over gehad binnen het College. Vanuit het gemeentebestuur is er het geluid dat het Nieuwjaarsfeest een mooi en breed initiatief is. Maar is het huidige evenement effectief genoeg? Wij denken dat we het eigenlijk terug moeten brengen naar een manier die voor iedereen leuk is. De vraag is of we dat op de korte termijn kunnen organiseren. Daarom ook de slag om de arm. Dat gaan we uitzoeken. Qua toekomst komt het feest sowieso terug, en daar volgt ook een voorstel over hoe we dat willen gaan doen.”