“Donderdag een echte herfstdag, in weekend temperaturen rond het vriespunt en kans op natte sneeuw”

nieuws
Foto: Couleur via Pixabay

Er staat een koud weekend voor de deur te wachten. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis zal de temperatuur in de middag maar een paar graden boven het vriespunt liggen.

“Donderdag wordt een echte herfstdag”, vertelt Kamphuis. “In de ochtend zijn er perioden met regen of lichte regen. Later in de ochtend, of rond de middag, wordt het even droog maar gedurende de middag gaat het opnieuw regenen. Verder staat er een flinke wind uit het zuidoosten, windkracht 5 tot 6. In het Waddengebied is de wind krachtig of hard, windkracht 6 of 7. Het wordt 10 graden. Op vrijdag is het bewolkt. Het zuiden van de provincie maakt in de loop van de dag kans op wat regen. Elders blijft het droog. Met een matige oostenwind stroomt koudere lucht ons land binnen. In de ochtend is het 6 graden en in de loop van de middag is de temperatuur gezakt naar 4 graden. In de nacht van vrijdag op zaterdag klaart het geleidelijk aan wat op en daalt de temperatuur tot iets onder het vriespunt.”

“Op zaterdag is het koud met een temperatuur die maar 1 of 2 graden boven het vriespunt ligt. Daarbij is het droog en vrij zonnig bij een matige oostenwind, windkracht 3. In de nacht naar zondag blijven we in de koude lucht zitten en vriest het zelfs 3 of 4 graden. Zondag beginnen we de dag met kans op mist. Verder is er eerst zon en neemt de bewolking toe, later op de dag gevolgd door regen en misschien wel een vlok natte sneeuw. Het is waterkoud bij 2 graden als maximumtemperatuur. Maandag wint zachte lucht terrein en loopt de temperatuur bij overwegend droog weer op naar 5 tot 7 graden. Daarna gaat de koude lucht weer in de tegenaanval, maar uiteraard is nu nog niet te zeggen in hoeverre die inzet succesvol zal zijn.”

Meer informatie over het weer vind je op deze pagina.