“Deze midterms zijn spannender dan de presidentsverkiezingen van twee jaar geleden”

nieuws
Foto: Krystle Fleming from FreeImages

Verschillende mensen zullen in de nacht van dinsdag op woensdag de ontwikkelingen rond de midterms in Amerika op de voet gaan volgen. Audrey Wijnberg uit Stad, die in Madison in Wisconsin werd geboren, is één van hen.

Hoi Audrey! Hoe ga jij de komende uren beleven?
“Ik heb de televisie aanstaan op een Amerikaanse nieuwszender en ik houd de websites van verschillende Amerikaanse kranten in de gaten. Deze verkiezingen vind ik spannender dan die van twee jaar geleden. Twee jaar geleden ging het er om of Joe Biden of Donald Trump president zou worden. Nu gaat het om veel meer.”

Kun je dat uitleggen?
“Stel dat de Republikeinen winnen. Dan wordt Joe Biden de komende twee jaar een sitting duck, hij wordt monddood gemaakt. Hij zal helemaal niks meer kunnen. Dus hij is dan nog twee jaar president, maar het land komt eigenlijk qua besluitvorming helemaal op slot te zitten. Als de Republikeinen winnen dan gaat Donald Trump morgenavond aankondigen dat hij opnieuw een gooi gaat doen naar het presidentschap in 2024. Dus je hebt het dan over een dubbele slechte situatie.”

In Nederland is er veel aandacht voor de ontwikkelingen in Amerika. Wat vind je daar van?
“Ik vind het eigenlijk heel logisch. De verschillen tussen Amerika en Nederland zijn heel klein. Wat daar aan de hand is, gebeurt hier ook. Hier zijn conservatieve partijen ook bezig met een opmars. Door middel van angst aan te praten proberen deze partijen stemmen te werven. Door de pijlen te richten op het weren van asielzoekers en de klimaatproblematiek afdoen als fabeltjes, proberen ze te scoren. Nederland kijkt naar Amerika omdat wat daar gebeurd ook hier aan de hand is. Er staat veel op het spel.”

Mensen die de komende nacht wakker blijven. Waar moeten zij tijdens de uitzendingen op letten?
“Als ik kijk naar de laatste ontwikkelingen dan ligt de spanning in zes staten. Het gaat dan om Pennsylvania, Georgia, Nevada, Ohio, Hampshire en Arizona. Die staten moet je goed in de gaten houden. Als die staten allemaal rood worden, dan is dat erg slecht nieuws voor Biden. Worden er één of meer blauw, dan kan dat cruciaal zijn voor de winst van de Democraten. Overigens verwacht ik dat de uitslag rond 06.00 uur Nederlandse tijd bekend zal zijn.”

Dat wordt een lange nacht …
“Haha, ja, ik weet niet of ik de hele nacht wakker blijf, maar ik ga zeker de eerst komende uren volgen.”