Damwereldkampioen Roel Boomstra stopt

nieuws

Dammer Roel Boomstra (29) gaat stoppen. Volgens de drievoudig wereldkampioen heeft hij vrijwel al zijn jongensdromen waar kunnen maken en wordt het nu tijd voor wat anders.

Stadjer Boomstra werd in 2016, 2019 en 2022 gekroond tot beste dammer ter wereld. Ook veroverde hij drie keer WK-brons en werd in 2014 Europees kampioen. Naast twee Nederlandse titels in 2012 en 2015, won hij ook vier keer zilver en één keer brons op het nationaal kampioenschap. Na dit jaar keert hij niet terug achter het dambord en gaat hij zich richten op een carrière als software-programmeur bij de Dienst Uitvoering Onderwijs in Stad.

“Ik heb vrijwel al mijn jongensdromen waar kunnen maken”
“Het heeft voor mij altijd als een voorrecht gevoeld om van mijn grootste passie mijn beroep te hebben kunnen maken”, laat Boomstra aan de NOS weten. “Toch heb ik, na ruim 15 jaar in de top, besloten om mijn professionele carrière aan het eind van dit jaar te beëindigen. Ik ben er trots op hoe deze loopbaan mij heeft gevormd als persoon en ik kijk met veel genoegen terug op de behaalde successen, waarbij ik vrijwel al mijn jongensdromen waar heb kunnen maken.”

Voormalig dammer Erik Hoeksema: “De sport wordt beroofd van zijn wereldkampioen”
Erik Hoeksema is een verdienstelijk dammer: “Het nieuws dat Boomstra stopt is een klap voor de damwereld. Je berooft de sport van zijn wereldkampioen. Er wordt gezegd dat hij alles gewonnen heeft wat je kunt winnen. En ja, dat is ook zo. Maar ik weet zeker dat hij zijn bucketlist niet helemaal heeft afgewerkt. Hij heeft bijvoorbeeld nog nooit een tweekamp met Aleksandr Georgiev gespeeld. Tegen Aleksej Tsjizjov heeft hij regelmatig gespeeld, maar nog nooit een lange tweekamp om de wereldtitel met hem.”

“Stress is groot”
Volgens Hoeksema zal er ongetwijfeld nieuw talent klaar staan: “Maar feit is dat er tijdens de heerschappij van Boomstra weinig damjeugd bij is gekomen. Aan de andere kant moeten we niet vergeten dat de stress binnen deze sport groot is. Sporters in het voetbal, tennis en in andere fysieke sporten haken vaak rond hun dertigste af. Bij dammen, en ook bij schaken, kun je veel langer doorgaan, maar is de mentale druk heel groot. Een wedstrijd vergt een eindeloze voorbereiding met vele trainingsuren per dag. Je bent er continu mee bezig, waarbij het ook zo gedetailleerd is dat je een enorm geheugen moet hebben. Dat is anders in vergelijking met vroeger. Boomstra kiest voor een maatschappelijke carrière. Dat is zijn goed recht, maar het is wel heel jammer.”