CareX bereid om beheer Backbone over te nemen: “Dit biedt rust”

nieuws
Foto: Ecco van Oosterhout

Leegstandsorganisatie CareX is bereid om het beheer van het gebouw waar Backbone in is gevestigd, over te nemen. Dat laat Claartje van der Linden van Backbone weten.

Hoi Claartje! Dat lijken me hele mooie ontwikkelingen …
“Absoluut. Het biedt rust en ontspanning. Aanvankelijk was het de bedoeling dat we tot 31 december van dit gebouw gebruik mochten maken. Wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA) van Wonen liet onlangs weten dat als er een leegstandsorganisatie gevonden wordt, zij het beheer over kunnen nemen, en wij nog wat langer in dit gebouw kunnen blijven. Dat is heel prettig.”

En die is nu gevonden in de vorm van CareX?
“Klopt. Wij hebben op de dag na het nieuws van de wethouder direct contact gezocht. CareX is enthousiast. Komende week gaan ze het pand, Travertijnstraat 12, inspecteren. Tijdens deze inspectie wordt gekeken of het gebouw nog gebruikt kan worden. Ook wordt gekeken of het brandveilig is. Voor ons als ondernemers betekent het dat we een andere verhuurder krijgen. Positief is dat we hier nu langer kunnen blijven zitten, en hopelijk kan dat ook voor een vergelijkbare prettige prijs.”

Backbone is een broedplaats en biedt een functie in de wijk Vinkhuizen. De afgelopen maanden is er veel gezegd en geschreven over broedplaatsen, waarbij de gemeente nu de intentie heeft uitgesproken om de Niemeyer-fabriek om te toveren in een broedplaats en een plek voor startende ondernemers. Is dat positief?
“Wat ik heel positief vind is dat het gemeentebestuur broedplaatsen op de kaart heeft staan. Groningen heeft zulke broedplaatsen ook nodig. Zulke plekken zorgen ervoor dat een stad bruist, dat er mooie dingen gaan gebeuren. Dat merk ik ook hier in Backbone. Ik loop dan soms wat rond, en dan kom ik zulke leuke bedrijfjes tegen. Dan denk ik, wat geweldig dat dit allemaal in Groningen gebeurt. Het nieuws rond Niemeyer is helemaal geweldig omdat het gaat over een permanente plek. Backbone, het Suikerunie-terrein en ook de Biotoop hebben allemaal een tijdelijke constructie. Of het met Niemeyer gaat lukken, dat is nog de vraag. Maar een mooie ontwikkeling is het wel.”

Eigenlijk gaat het nu over twee dingen: over Backbone en over Niemeyer. Waarbij het risico bestaat dat Backbone wordt opgegeven omdat men het oog heeft laten vallen op de Niemeyer-locatie. Hoe kijk jij daar tegenaan?
“Ik denk dat Backbone bestaansrecht heeft. In dit deel van Vinkhuizen wordt de komende jaren een nieuwe woonwijk gerealiseerd. Er is altijd gezegd dat dit gebouw gesloopt moet worden. Ik denk dat dit gebouw prima kan blijven bestaan. De Travertijnstraat 12 was tot ruim tien jaar geleden een schoolgebouw. Het was het middelpunt van de wijk. Dat is het nog steeds, alleen nu in een andere vorm. Het gebouw heeft nog genoeg te bieden, wat ook voor een nieuwe wijk heel prettig kan zijn. Er kunnen hier wijkfuncties gerealiseerd worden, er kan ontmoet worden, er kan muziek worden gemaakt. Ik denk dat je moet kijken naar de mogelijkheden, in plaats van dat je het bekijkt als een object dat in de weg staat. Denk er maar eens over na. Je bouwt een nieuwe wijk, maar na verloop van tijd missen mensen een wijkcentrum of een plek waar workshops gegeven kunnen worden. Die plek is hier al. Kijk naar de mogelijkheden van Trav 12 en bouw daar de nieuwe wijk om heen.”

Maar nu hoor ik de critici zeggen, het gebouw ziet er niet uit …
“Het gebouw kan wel een likje verf gebruiken. En ook op andere vlakken kan het één en ander qua renovatie gebeuren: dubbelglas en isolatie bijvoorbeeld. Maar als je dit gebouw weer een mooie jas geeft, op zoek gaat naar een mooie invulling, dan is iedereen uiteindelijk toch winnaar? Dan heb je een ontmoetingscentrum in de wijk, je hebt een plek voor broedplaatsen en startende ondernemers, en wellicht kun je ook op het gebied van wonen hier in het gebouw het één en ander realiseren.”

Dat Backbone na 31 december open blijft. Biedt dat ook rust?
“Ja, er is rust en ontspanning. Hoe lang we hier kunnen blijven, dat is onzeker. Dat hangt van het gemeentebestuur af. Maar dit is een hele mooie eerste stap, waar we erg blij mee zijn. En hopelijk kunnen we toewerken naar iets permanents.”