Brandweer waarschuwt voor gevaren alternatieve vormen van verwarming: “Doe het niet”

nieuws
Foto: myles davidson from FreeImages

De Groningse brandweer waarschuwt dit weekend voor de gevaren van alternatieve verwarmingsvormen. Door de stijgende energiekosten bedenken mensen creatieve vormen om hun huis te verwarmen.

Eén van de vormen van verwarmen die de brandweer tegenkomt zijn de zogeheten bloempotkachels: “Het ziet er gezellig uit en het lijkt onschuldig, maar niets is minder waar”, vertelt Katja van Ederen van de Groningse brandweer. “Verwarmen met een bloempotkachel heeft bijna geen effect en het is ook nog eens ongezond en brandgevaarlijk. Want een bloempotkachel geeft enorm veel ultrafijnstof, kan in de brand vliegen, knappen of een steekvlam veroorzaken.”

Pelletkachel
Bij het gebruik van een pelletkachel is ventileren erg belangrijk. “De rook die ontstaat bij een pelletkachel zorgt voor fijnstof in de lucht”, vertelt Karlieke Holtz van GGD Groningen. “Fijnstof inademen is niet gezond. Daarom is het belangrijk om altijd goed te ventileren. Hiermee voorkom je koolmonoxidevergiftiging.”

Houtkachel
Ook bij een houtkachel is het volgens Holtz belangrijk om de dingen goed te doen. “Stook alleen droog en schoon hout. Dat betekent geen geïmpregneerd of geverfd hout. Hoe schoner het hout, hoe minder giftige stoffen er in de lucht komen. En het geeft ook minder rook- en geuroverlast. Kap je zelf hout, zorg er dan voor dat het minimaal twee jaar droogt. Bijkomend voor is dat het meer warmte geeft en voor minder aanslag in je schoorsteen zorgt.”

Gaskachel
Ook andere creatieve oplossingen raadt de brandweer af. Bijvoorbeeld het verplaatsen van een gaskachel van een tuinkamer naar binnen. “Zonder een rookgasafvoer kun je een gaskachel niet binnen gebruiken”, zegt Van Ederen. “Dit is heel ongezond en gevaarlijk, want hiermee is de kans op koolmonoxidevergiftiging maximaal.”

Koolmonoxide
Om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen wordt aangeraden om een CO-melder in je huis op te hangen. “Deze apparaten hebben vaak een andere vorm dan een rookmelder. Ze geven ook een ander alarmgeluid. Op sommige CO-melders kun je in een schermpje aflezen hoeveel koolmonoxide er in de ruimte wordt gemeten.”