Boomplantactie ‘Bomen zijn baas’ van start; boompjes bestellen voor twee euro per stuk

nieuws
Foto via Natuur- en Milieufederatie Groningen

Inwoners van de gemeente Groningen kunnen vanaf maandagochtend profiteren van forse korting op 15 soorten jonge boompjes.

Vanaf 28 november kunnen de bomen worden besteld via de website van de Natuur- en Milieufederatie Groningen (NMG). De inheemse boompjes, van ongeveer 60-80 centimeter hoog, zijn aan te schaffen voor twee euro per stuk. In totaal zijn er 5.000 boompjes beschikbaar.

De speciale actie, die de titel ‘Bomen zijn baas’ draagt, willen de NMG, Landschapsbeheer Groningen, de provincie en de gemeente Groningen inwoners motiveren om bomen te planten.

Mensen die tot tien bomen of struiken bestellen, krijgen automatisch groen licht (zolang de voorraad strekt). Het team van Plan Boom hoopt daarmee dat ook inwoners meer tuinoppervlak mee gaan doen aan de actie. Mensen die meer bomen willen, hebben een beoordeling nodig. Zij moeten dan een plattegrondje, omschrijving en een foto van de plantlocatie aanleveren. Voor inwoners met een monumentale tuin, een tuin in een archeologische zone, een molenbiotoop of in een ander waardevol gebied kan een planologische toets noodzakelijk zijn, ook bij een bestelling van minder dan tien bomen. Op ruimtelijkeplannen.nl kunnen inwoners nagaan of hun tuin of erf in een waardevol gebied ligt.

Op 20, 21, 27 en 28 januari 2023 kunnen de bestellingen worden afgehaald bij Tuin in de Stad.