Bieten gaan als warme broodjes over de toonbank: “Traditie ‘mien lutje lanteern’ zit in de lift”

nieuws
Het uithollen van de voederbieten. Foto: Paul Blom

Voederbieten omtoveren in mooie lampions voor Sint Martinus. Na jaren van afname ziet Hein Bekenkamp van de Koninklijke Vereening voor Volksvermaken weer een toename.

Hoi Hein! Vanmiddag hebben jullie voederbieten uitgedeeld op de Vismarkt. Hoe ging dat?
“Wij hadden veel belangstelling. De afgelopen jaren hadden we edities waarbij we onszelf afvroegen, waarom staan we hier eigenlijk? Dit jaar was het druk. Het is geen moment rustig geweest. Uiteraard hebben we niet alleen bieten uitgedeeld, maar we hebben ook demonstraties gegeven wat voor mooie lampions je kunt maken van voederbieten. Ik ben druk bezig geweest met uithollen van de bieten, de overige commissieleden waren bezig om de bieten te slijten.”

We hebben het over een echte Groningse traditie. Een biet uithollen om er een lantaarn van te maken: mien lutje lanteern. Hoe is de populariteit te verklaren?
“Zeg het maar. Ieder jaar proberen we met veel enthousiasme dit aan de man te brengen, om deze traditie in leven te houden. Dit jaar is de belangstelling er ineens weer. Misschien komt het door het mooie weer? Afgezien van een regenbuitje waren de omstandigheden vandaag prima. Of is het de aandacht die er voor is? Wij zijn in ieder geval heel blij met deze ontwikkeling. Overigens hadden we ook muziek bij de activiteit. Joris ten Have was aanwezig met een draaiorgel. De Pronkjewail is helaas kapot, maar hij had een ander orgel meegenomen, en dat klonk prachtig.”

Jullie hadden vandaag rond de duizend voederbieten. Hoeveel daarvan zijn er weggeven?
“Ik schat zo rond de 150. Dat is voor ons doen veel. En dan vraag je je natuurlijk af wat er met de andere 850 gaat gebeuren. Daar hebben we een bestemming voor. In de aanloop naar deze dag hebben we van veel scholen en bso’s bericht gehad dat ze graag bieten willen hebben. Ook die vraag is groter dan voorgaande jaren. Komende week bezoeken we daarom verschillende scholen om bieten uit te delen zodat kinderen er mee aan de slag kunnen.”

Stel dat je vanmiddag een biet hebt gekregen maar dat je nu helemaal vastloopt in het creatieve proces …
“Komende woensdag bieden we een workshop aan op de binnenplaats van Museum aan de A. Dan gaan we iedereen helpen bij het maken van een mooie lantaarn. En tegen de kinderen die nu schrikken dat ze vanmiddag geen biet hebben gehaald, zou ik zeggen geen paniek. Woensdag zullen er nog genoeg bieten te verkrijgen zijn.”

En de dag erna is het donderdag …
“Klopt. Dan vindt de Sint Martinusoptocht plaats. Die start bij Museum aan de A waarbij we naar de Martinikerk lopen. In de kerk worden prijzen uitgereikt voor de mooiste lampions. Behalve lampions die van bieten gemaakt zijn, zijn ook andere lampions welkom. En zoals gezegd, er liggen mooie prijzen klaar voor de mooiste lampions.

Meer informatie over het programma vind je op deze website.