Baxbier gaat tijdens wedstrijden Nederlands elftal geld inzamelen voor Amnesty International

Baxbier aan de Friesestraatweg gaat tijdens de wedstrijden van het Nederlands elftal op het WK in Qatar geld doneren aan Amnesty International. Volgens Kasper Hiddema zullen de wedstrijden op een groot scherm vertoond worden.

Hoi Kasper! De afgelopen periode is er van alles gezegd en geschreven over het WK. Intern zal dat geleid hebben tot lastige discussies …
“Absoluut. Hoe je het ook wendt of keert, het is een grote discussie. In de stad zijn er verschillende ondernemers die het WK niet uitzenden, die er niets mee doen. Daar hebben we respect voor. Wij hebben besloten de wedstrijden wel op een groot scherm te vertonen, maar tegelijkertijd een actie te beginnen voor Amnesty International.”

Kun je dat uitleggen?
“Wij vinden deze discussie niet zwart wit. Want dat lijkt nu een beetje de keuze te zijn: je vertoont de wedstrijd wel of niet. En je kunt zeggen, je zendt het niet uit. Maar je weet dat mensen het thuis toch wel gaan volgen. Mensen kruipen toch wel achter de televisie om de verrichtingen van het Nederlands elftal te volgen. Maar moet je nu de mensen naar huis jagen terwijl mensen hier gezamenlijk, in de warmte, naar een wedstrijd kunnen kijken? Want dat is ook een afweging. Door de stijgende energieprijzen zoeken mensen juist een plek waar ze kunnen zitten, waar ze kunnen zien wat ze thuis ook zouden zien.”

En jullie hebben besloten om wel een actie op te tuigen …
“Feit is dat bij de bouw van de stadions in Qatar heel veel mensen zijn omgekomen en zijn uitgebuit. Om de families van deze slachtoffers te ondersteunen hebben we besloten om tijdens de wedstrijden van het Nederlands elftal 0,50 euro per getapt biertje te doneren aan de actie van Amnesty Internationaal. Zij strijden voor een eerlijke compensatie van de arbeidsmigranten in Qatar. Onze gasten roepen wij op om hetzelfde te doen.”

Voor de duidelijkheid, jullie vertonen alleen de wedstrijden van het Nederlands elftal op een groot scherm …
“Klopt. Dat begint komende maandag met de wedstrijd tegen Senegal.”

Wat wordt de uitlag van die wedstrijd?
“Euh. Ik denk dat Nederland met 3-0 gaat winnen. Dat is mijn verwachting. Een goed begin maakt het halve werk. En ik hoop uiteraard dat we direct een mooi bedrag ophalen voor Amnesty.”