Allerzielen; begraafplaats Selwerderhof vanavond geopend, waxinelichtjes branden in Nieuwe Kerk

nieuws
Foto: Andreas Lischka via Pixabay

Het is woensdag Allerzielen. Op verschillende plekken wordt er in de gemeente aandacht besteed aan deze gedenkdag.

Zo is begraafplaats Selwerderhof woensdagavond geopend van 18.00 tot 20.00 uur. “Mensen kunnen dan langskomen om in stilte overleden geliefden te herdenken”, meldt de gemeente Groningen. “Bijzondere plekken op de begraafplaats gaan wij markeren met lichtjes. Kom bij voorkeur wel lopend of op de fiets. Het Selwerderhof is vanavond gesloten voor auto’s.”

Nieuwe Kerk
In de Nieuwe Kerk wordt woensdagavond vanaf 19.30 uur het Requiem van Gabriel Fauré ten gehore gebracht door het gemend koor Choral Voices. “De deuren van de kerk zijn overigens vanaf 10.00 uur in de ochtend al geopend voor mensen die een waxinelichtje aan willen steken, of die even in de kerk willen gaan zitten om een moment stil te zijn. Het Requiem is onderdeel van een vesperdienst, waarbij Evert Jan Veldman de voorganger zal zijn.”

Allerzielen
Allerzielen is een gedenkdag afkomstig uit de westerse Rooms-Katholieke traditie. Het vindt plaats op de dag na Allerheiligen. De gedenkdag voor de overledenen stamt uit de benedictijner kloostertraditie van Cluny in Frankrijk In de 13e eeuw kreeg het de naam Allerzielen.