Alfa-college krijgt miljoen euro voor scholingsproject rond circulaire banen

nieuws
foto: André Huitenga

Het Alfa-college heeft een subsidie van één miljoen euro toegekend gekregen voor het project ‘Circulaire Economie in de Creatieve en Maakindustrie’.

Het geld uit het Regionaal Investeringsfonds mbo gaat naar het Alfa-college als kartrekker van het project, maar ook de gemeente en de provincie Groningen, de Hanzehogeschool, Noorderpoort en 21 andere partners doen mee aan het project. Het project richt zich op scholing voor circulaire banen, bijvoorbeeld in de bouw, interieur, mode en verpakkingen, en het creëren van een circulaire mindset door innovatie en samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven.

Dat gaat de school onder meer doen door een Circulaire Hub met regionale hub-satellieten in te richten op verschillende plekken in het noorden. Dat zijn fysieke plekken waar onderwijs, praktijk, bedrijven en kennisdeling en -ontwikkeling samenkomen. In deze hubs worden projecten, studentstages en praktijkopdrachten uit het bedrijfsleven worden uitgevoerd.

Wethouder Kirsten de Wrede, die in Groningen verantwoordelijk is voor de overgang naar een ‘circulaire economie’, is blij met de investering voor het Alfa-college: “Groningen wil in 2030 afvalvrij zijn. Dat houdt in dat al we al ons afval willen kunnen omzetten in hoogwaardige grondstoffen voor nieuwe producten. Dit kan de gemeente niet alleen. Daar hebben we onze kennisinstellingen zoals het Alfa-college bij nodig.”