Aantal reizigers vanaf Eelde ruim verdubbeld, maar aantallen van voor corona nog lang niet terug

nieuws
Foto: Groningen Airport Eelde

Hoewel het aantal passagiers vanaf Groningen Airport Eelde het afgelopen kwartaal ruim anderhalf keer hoger is dan in dezelfde periode vorig jaar, komt de luchthaven nog lang niet toe aan de reizigersaantallen van voor corona. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In totaal reisden in juli, augustus en september 36.927 passagiers van en naar de luchthaven. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er slechts 14.806, wat een stijging van bijna 250 procent oplevert in het aantal passagiers. Ook het aantal geregistreerde vluchten nam het afgelopen kwartaal toe, van 273 in 2021 naar 396 vluchten in dezelfde periode vorig jaar. Ook in het totale aantal vluchten haalt de luchthaven de aantallen voor corona niet. In het derde kwartaal van 2019 handelde de luchthaven 950 vluchten af en het jaar ervoor behaalde Eelde haar topjaar, met 1.321 afgehandelde vluchten.

De cijfers die Eelde de derde drie maanden van dit jaar liet zien, komen overeen met die van de andere luchthavens van nationaal belang. In het derde kwartaal van 2022 reisden 18,7 miljoen passagiers van en naar een van de vijf nationale luchthavens in Nederland, anderhalf keer zoveel als de 12 miljoen passagiers in het derde kwartaal van 2021. In het derde kwartaal van 2019, vóór de coronapandemie, vlogen nog ruim 23 miljoen passagiers van en naar Nederland.