Groningen tekent voor geheel toegankelijk ov in 2040

nieuws
Foto Andor Heij

In 2040 moet het openbaar vervoer volledig toegankelijk zijn voor iedereen en dus ook voor mensen met een beperking. Regionale bestuurders, ov-bedrijven en het Rijk bekrachtigden dit maandagochtend met een akkoord. Ook gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk zette, namens de provincie Groningen het ov-bureau, haar handtekening.

In het akkoord zijn afspraken gemaakt, die ervoor moeten gaan zorgen dat in 2040 het openbaar vervoer volledig toegankelijk is. De ondertekenaars hebben onder meer afgesproken dat de reisinformatie eenvoudiger en duidelijker wordt, de toegankelijkheid van haltes en perrons wordt verbeterd en dat er vaker hulp wordt geboden om ervoor te zorgen dat iedereen met het openbaar vervoer kan reizen. Ook is afgesproken dat mensen met een beperking en hun vertegenwoordigende organisaties worden betrokken bij het maken van nieuw beleid.

“Goede en betaalbare toegankelijkheid van het openbaar vervoer is voor iedereen van groot belang”, aldus Gräper. “Des te fijner dat er nu een akkoord ligt dat ook specifiek toeziet op toegankelijk ov voor mensen met een beperking. Mede daarom hebben we er vanuit het IPO op aangedrongen om het Openbaar Vervoer ook in deze moeilijke tijd overeind te houden. De ondertekening van dit Bestuursakkoord is voor mij een erkenning dat het Rijk zich hier samen met ons voor in wil zetten.”