Winkel van Sinkel moet pand verlaten: “We zijn verbijsterd, we zijn geschokt”

De Winkel van Sinkel moet haar pand aan de Atoomweg op 1 februari leeg opleveren. Directeur Wijbout de Boer maakt zich grote zorgen.

“We zitten nu vijf jaar in ons pand en we gaan straks het zesde jaar in”, vertelt De Boer. “En het gaat fantastisch. De zaken gaan goed en de mensen weten ons te vinden. Maar afgelopen maandag kregen we ineens bericht van de eigenaar van het pand dat hij het huurcontract met ons niet wil verlengen. Hij heeft aangegeven dat hij op een duurzamere manier verder wil en dat wij niet in dat concept passen. Wij zijn geschrokken en wij snappen er helemaal niets van. Wat wij doen is toch ontzettend duurzaam? We recyclen producten zodat ze niet op een vuilnisbelt terecht komen.”

“Wij bieden kinderen met autisme en angststoornissen een stageplek”
En er is nog een reden dat de zorgen groot zijn. “Wij hebben altijd oog gehad voor de maatschappelijke. Zo werken we samen met het CSG Selion. Dat is een middelbare school op loopafstand van ons pand waar tieners les krijgen die vanwege autisme of angststoornissen wat meer begeleiding nodig hebben. Zij kunnen moeilijk aan stageplekken komen, en daarom is er met ons de samenwerking. Dat gaat heel goed. Ze kunnen hier op een prettige manier ervaring op doen. Ze komen hier heel erg in zichzelf gekeerd binnen en uiteindelijk zie je ze helemaal opbloeien. Komende week moet ik het slechte nieuws gaan vertellen, en ik maak mij zorgen hoe zij gaan reageren.”

“We hopen dat onze huurbaas op andere gedachten wordt gebracht”
De Boer vertelt verder: “We zijn een kringloopwinkel maar we helpen ook dakloze mensen aan gratis kleding en aan slaapzakken. Toen de Oekraïners in Haren arriveerden stonden we ook direct klaar om te helpen. Alles leek super goed te gaan, en nu ineens zijn de zorgen groot. We hopen dat onze huurbaas op andere gedachten gebracht kan worden. En anders zie ik het somber in. Dat zou dan het einde betekenen van onze winkel. Want wat is het alternatief? We hebben nu duizend vierkante meter tot onze beschikking. Zo’n ruimte vind je niet in de stad. En als het er al is, dan is het ontzettend duur.”