Week van het Afval afgetrapt met reparatiezaterdag: “Door de inflatie is het bij ons veel drukker”

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

Inwoners van de gemeente Groningen met kapotte spullen thuis konden zaterdag te kust en te keur. Op de startdag van de allereerste editie van de Week van het Afval werd op diverse locaties een reparatiezaterdag gehouden.

Die reparatiezaterdag werd afgetrapt door wethouder Kirsten de Wrede (Partij voor de Dieren) van Circulaire Economie. Zij was om 12.00 uur aanwezig in Forum Groningen waar voor deze ene keer een Repair Café was ingericht. Maar ook op andere plekken in de gemeente gingen op dat moment de deuren van Repaircafés open. Bijvoorbeeld in het dorpshuis in Ten Boer: “Het was bij ons behoorlijk druk”, vertelt Johan Bulthuis. “Wij hebben vaker repaircafés. Die beginnen om 10.00 uur. Wij hadden dan om 10.00 uur ook de eerste mensen al voor de deur staan. Al met al zijn er zo’n 35 mensen langs geweest. Zij kwamen met allerlei voorwerpen aanzetten die kapot waren.”

“We hebben veel kunnen repareren”
Ook in de Oosterparkwijk was het druk. “Vooral in de eerste uren”, vertelt Luub Snijder. “Wij hebben hier Bij van Houten vaker een repaircafé. Wat ons uniek maakt is dat wij dit aanbieden voor en door de wijk. De sfeer was vandaag heel goed. We hebben mensen gezien die blij waren dat er naar hun kapotte apparaat is gekeken. Als dan blijkt dat het niet gerepareerd kan worden, dan hebben ze er vrede mee. We hebben veel kunnen repareren, maar ook een aantal apparaten die gaan mee naar huis, omdat we voor de reparatie hiervan meer tijd nodig hebben.”

“Door de inflatie hebben wij het drukker”
Snijder: “Wat we zoal zijn tegen gekomen? Je moet denken aan magnetrons, ovens, platenspelers, een zaklamp, een grillplaatje en ook kledingreparatie hebben we aangeboden. Sowieso merken we dat het de laatste tijd drukker wordt. Door de inflatie kopen mensen niet direct nieuw, maar proberen ze eerst iets te laten repareren. Dat is voor de portemonnee vriendelijker. Dat zie je heel duidelijk, en die verhalen horen we ook.”

Challenge op de Vismarkt
De Week van het Afval duurt nog tot en met volgend weekend. De gemeente Groningen heeft zichzelf als doel gesteld om in 20230 volledig afvalvrij te zijn. Daarom zijn er de hele week diverse acties. Zo vond er zaterdag op de Vismarkt een challenge plaats waarbij twee fietsenmakers met elkaar de strijd aangingen wie het snelste een werkende fiets kon maken uit drie afgedankte fietsen. Met deze actie laten de fietsenmakers zien dat een mogelijk versleten fiets nog veel onderdelen bevat die geschikt zijn voor andere fietsen. En dat er veel op de afvalstapel belandt dat niet zou hoeven.

Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen