Verbazing bij oppositie om uitblijven extra maatregelen ondersteuning studenten

De gehele oppositie in de gemeenteraad is verbaasd dat in het crisispakket geen extra maatregelen zijn opgenomen voor studenten. De partijen willen woensdag tijdens de extra raadsvergadering het College bewegen om dat toch te doen.

Dinsdag werd door het gemeentebestuur een crisispakket van ruim 14 miljoen euro gepresenteerd. Het gaat om een tijdelijk pakket dat dient ter overbrugging tot landelijke maatregelen van kracht worden om de effecten van gestegen prijzen te dempen. Voor studenten worden echter geen extra maatregelen genomen, terwijl afgelopen donderdag op de Grote Markt nog door alle coalitiepartijen geprotesteerd werd voor een energietoeslag voor studenten.

Jalt de Haan (CDA): “We verzaken zelf het goede voorbeeld te geven”
“Waar we aan de ene kant tegen studenten zeggen dat we geen geld hebben om hen een energietoeslag uit te keren, besluiten we wel met het geld dat over is van de energietoeslag van het Rijk andere inwoners extra te helpen”, vertelt fractievoorzitter Jalt de Haan van het CDA. “En natuurlijk is dat fantastisch en voor veel mensen nodig, maar hoe leg je dat uit bijvoorbeeld ook na het protest van afgelopen donderdag op de Grote Markt? We wijzen aan de ene kant terecht naar het Rijk, maar verzaken zelf het goede voorbeeld te geven.”

Steven Bosch (Student & Stad): “We willen een second opinion
Het beschikbaar stellen van een energietoeslag voor studenten is volgens de gemeente onmogelijk omdat het geld er niet voor is. Daarentegen kunnen studenten wel gebruik maken van de individuele bijzondere bijstand. De oppositiepartijen zeggen echter dat dit niet voor alle studenten een oplossing is omdat de leencapaciteit van duizend euro per student als inkomen wordt gezien, onafhankelijk of een student leent of niet. “In de gemeente Den Haag hebben ze echter besloten geen rekening meer te houden met de leencapaciteit bij DUO als voorliggende voorziening”, reageert fractievoorzitter Steven Bosch van Student & Stad. “Wij willen daarom een juridische second opinion om te kijken of we dit beleid ook in de gemeente Groningen kunnen volgen. Wanneer dit niet lukt komen we alsnog met een voorstel voor een energietoeslag.”

Mirjam Gietema (D66): “Studenten hebben net als andere inwoners recht op een toegankelijke regeling”
Raadslid Mirjam Gietema van D66: “Het Rijk heeft 35 miljoen euro beschikbaar gesteld aan studentensteden. De gemeente Groningen ontvangt hiervan drie miljoen euro. Dit bedrag is bedoeld voor studenten en moet wat ons betreft daarom zoveel mogelijk ten goede komen aan studenten die dit nodig hebben. Studenten hebben, net als alle andere inwoners, recht op een toegankelijk regeling en duidelijkheid. We moeten beleidsvrijheid pakken waar dat kan en eventueel aanvullend daarop met studenten(organisaties) onderzoeken of er dan nog aanvullende creatieve maatregelen mogelijk zijn.”

Naast CDA, Student & Stad en D66 willen ook VVD, Partij voor het Noorden, Stadspartij 100% voor Groningen en PVV woensdag proberen om tijdens de raadsvergadering toch iets voor studenten mogelijk te maken.