Veel animo voor Groene Dag in Ten Boer: “Gevolgen oorlog Oekraïne laat belang van lokaal zien”

nieuws
Foto: ingezonden

Op Woldwijk in Ten Boer vond zaterdag een Groene Dag plaats. Volgens Annie Postma van de organisatie was er veel belangstelling.

Hoi Annie! De activiteiten vonden plaats rond boerderij Dijkshorn. Veel aanloop dus?
“Ik zal je eerlijk vertellen dat het langzaam op gang kwam. Om 13.00 uur gingen de deuren open, en in het begin dacht ik, als er maar mensen komen. Spannend was het sowieso al, want de herfstvakantie is in het Noorden begonnen, en het weer was een beetje miezerig. Dat zijn niet de beste ingrediënten om er op uit te gaan. Maar vanaf 14.00 uur werd het flink druk. Vooral mensen uit Ten Boer die langskwamen, maar ook uit omliggende dorpen en uit Stad.”

De Groene Dag is eigenlijk een activiteit rond duurzaamheid hè?
“Klopt. Het was de vierde keer dat we deze dag organiseerden. Gisteren lag het vizier op twee thema’s: op lokaal voedsel en op lokale energie. Binnen het thema energie was er informatie te verkrijgen en werden er lezingen gegeven. Ook was de energiecoöperatie Ten Boer aanwezig, was er een energiecoach, en was Duurzaam Groningen present. Rond het thema voedsel waren er verschillende kraampjes te bezoeken van bijvoorbeeld het Boerderijwinkeltje uit Garmerwolde, was er een wildplukwandeling en waren er activiteiten in de zelfoogsttuin die op Woldwijk is te vinden.”

Nu is dit jaar in de wereld nogal wat veranderd. Ik doe nu op de oorlog die in het oosten van Europa woedt. Merken jullie die gevolgen ook?
“Ja. Bijvoorbeeld bij de kraampjes waar informatie over energie was te verkrijgen. Er werd daar langer gesproken en mensen waren heel gericht op zoek naar bepaalde informatie. Wij kregen heel duidelijk de indruk dat mensen er erg mee bezig zijn. En dat is logisch. Kijk maar naar de hoge energieprijzen. Ook op straat hoor je het. Jij zult vast ook wel eens de vraag gekregen hebben of je de verwarming al aan hebt staan. Het is een belangrijk onderwerp.”

Zag je die interesse ook bij het voedsel?
“De productie van voedsel staat zeker meer in de schijnwerpers, ook vanwege de stikstofcrisis. Maar ook vanwege de afhankelijkheid. De oorlog in Oekraïne, en ingestelde sancties, laten zien dat het heel gevaarlijk is om afhankelijk te zijn van andere landen. Het Russische gas laat dat zien, de olie uit Saoedi Arabië. Maar ook het voedsel. Dat door de oorlog graan in Oekraïne veel minder goed geleverd kan worden. En het gaat ook de andere kant op bij bijvoorbeeld Nederlandse zuivelbedrijven die exporteren naar China. We hebben het over een conflict dat de mondiale situatie in een ander daglicht heeft gezet.”

Lokaal produceren is beter?
“Ik denk dat daar zeker een oplossing ligt. Kijk, ik ben niet van de school dat vroeger alles beter was. Maar ik denk wel dat we in sommige dingen echt zijn doorgeschoten, en dat we bepaalde onderdelen binnen de energie- en voedselketen prima lokaal kunnen inrichten. Het is ook helemaal niet verkeerd om daar over na te denken. En we merkten dat er juist hier voor veel belangstelling was, dat mensen geïnteresseerd zijn.”

De Groene Dag was een succes. Volgend jaar weer?
“Dat is wel onze intentie. Op Woldwijk gebeuren mooie dingen. Het is heel fijn om dat te kunnen laten zien op zo’n dag. Door de coronacrisis hebben we dat een aantal jaren niet kunnen doen. Maar nu mag het weer, dus daarom ligt het zeker in de lijn der verwachting om volgend jaar de deuren weer te openen.”

Woldwijk
Woldwijk is een gebied van veertig hectare ten noordoosten van het dorp Ten Boer. Oorspronkelijk was het gebied bedoeld voor woningbouw, nu is het in beheer bij de coöperatie Woldwijk. Een gebied voor anders wonen, werken en leven. Er wordt gewoond in yurts en tiny houses, er is een zelfoogsttuin, op het dak van de boerderij liggen zonnepanelen van de energiecoöperatie Ten Boer en het weiland wordt natuurvriendelijk beheerd.