“Tijdens de Europatour wilde Jerry Lee Lewis ineens van Amsterdam naar Londen, toen was ik wel kwaad”

nieuws
Jerry Lee Lewis en Jacob Bolhuis tijdens de Europatour begin jaren 2000. Foto: ingezonden / eigen foto

Rock-‘n-rollpionier Jerry Lee Lewis is vrijdag op 87-jarige leeftijd overleden. Stadjer Jacob Bolhuis herinnert zich de artiest goed.

Hoi Jacob! Jij hebt samengewerkt met Jerry Lee Lewis hè?
“Klopt. Ik ben jarenlang actief geweest als tour/product manager voor verschillende artiesten. Ik heb bijvoorbeeld samengewerkt met John Denver, Roy Orbison, Fats Domino, Meat Loaf, Ray Charles en dus ook met Jerry Lee Lewis. Ik heb voor hem begin jaren 2000 de Europatour gedaan. En nu is hij ook overleden. Want inderdaad, alle artiesten die ik nu genoemd heb, die zijn niet meer onder ons.”

Wat deed je als tour/productmanager?
“Eigenlijk was ik het manusje van alles. Ik regelde de tour. Op een gegeven moment kwam er een verzoek binnen dat een artiest een tournee wilde doen door Europa, en dan regelde ik dat. Dan regelde ik bijvoorbeeld de optredens die in de verschillende Europese steden plaats zouden vinden, maar ik regelde ook dat er hotels geboekt waren en dat het vervoer in orde was. Dat was mijn taak.”

Begin jaren 2000 kwam dus Jerry Lee Lewis op je pad. Wat was het voor man?
“Hij kwam met een hele delegatie naar Europa. Hij had zijn muzikanten bij zich, maar ook zijn dochter die het manegement deed. En hij had ook een lijfarts en lijfwacht bij zich. De tournee die ik voor hem geregeld had begon in Noord-Europa en ging daarna richting het zuiden van Europa. Amsterdam hadden we gekozen als hoofdkwartier, daar was het hotel waar overnacht werd. Met een learjet vlogen we vanaf Schiphol-Oost naar de bestemmingen.”

De meeste mensen kennen Jerry Lee Lewis van zijn hit ‘The Great Balls of Fire’. Was hij in het dagelijks leven ook zo energiek?
“Nee. In de hotels was hij, en bleef hij, op zijn kamer. Daar lag hij wat op bed om videos te kijken. Het eten en drinken liet hij allemaal via de roomservice bezorgen. Hij kwam niet van zijn kamer af. Het was wel een bijzondere man. Hij is het grote voorbeeld geweest voor John Lennon en Paul McCartney, en ook voor The Stones was hij een inspiratiebron. Vreemd was hij ook, want indertijd is hij getrouwd geweest met zijn nicht. Daar vonden de mensen wel wat van, en daar heeft hij veel publiciteit mee gehaald.”

Vorig jaar augustus heb ik je gesproken na het overlijden van Phill Everly van The Everly Brothers. Die mooie woorden toen, mis ik nu. Was Jerry Lee Lewis heel erg anders?
“Ja, niet te vergelijken. Met Phil had ik een hele goede band. Met Jerry Lee Lewis bleef het veel afstandelijker. Met zijn muzikanten had ik een goed contact. En Jerry Lee had ook hele vreemde bevliegingen. Tijdens de tournee hoorde hij dat er in Londen een nieuw hotel was geopend, Four Seasons. Daar moest hij heen. Toen ik terugkwam op mijn kamer heb ik even gevloekt. We hadden alles geregeld en ineens moest alles omgegooid worden. Daar zat veel werk in. De piloten moesten geïnformeerd worden, het hotel moest geboekt worden, het vervoer. Maar dat deed je gewoon. Dat was mijn werk.”

Eigenlijk zeg je dus dat het contact met hem oppervlakkig bleef, terwijl hij je wel flink wat werk bezorgde …
“Haha, ja. Maar ik bewaar ook mooi herinneringen aan hem hoor. Ik kan me herinneren dat we tijdens de tournee onder andere Liverpool bezochten. Terwijl we de landing hadden ingezet zag ik op het vliegveld acht limousines staan. Ik zei toen gekscherend, ze hebben voor ons allemaal een privé limousine geregeld. We waren namelijk met acht man. En dat bleek vervolgens ook zo te zijn. Ik heb vervolgens een mooie rit door Liverpool mogen beleven. De chauffeur van mijn limo bleek van alles te kunnen vertellen over The Beatles, waar ik heel erg fan van ben. Ja, dat zijn hele mooie herinneringen.”

Jerry Lee Lewis met zijn grootste hit: