Stichting Fietsus en kledingbank Maxima in Duurzame 100 van dagblad Trouw

nieuws
Foto: Annet Ritsema

In de Duurzame 100 van dagblad Trouw staan dit jaar twee projecten uit Stad: stichting Fietsus en kledingbank Maxima. De lijst werd vrijdag bekend gemaakt.

Fietsus staat in de lijst op positie 91. De stichting is een initiatief van Pia Sloots die op jonge leeftijd al volledig gefascineerd was door kettingen, tandwielen en trappers. Via haar stichting repareert ze al zeven jaar fietsen, waarbij de opbrengst naar fietsvriendelijke en duurzame doelen in binnen- en buitenland gaat. Zo kunnen in Oeganda nu vijftien zorgmedewerkers op de fiets huisbezoeken doen. Kledingbank Maxima staat op positie 81. Jaarlijks wordt er in Nederland ongeveer 124 miljoen kilo kleding weggegooid. Ongeveer de helft daarvan is nog goed en wordt bij Maxima in de kledingbank gehangen voor een tweede leven, de andere helft gaat naar een textielverwerkend bedrijf.

De Duurzame 100 wordt sinds 2009 jaarlijks samengesteld en bestaat uit de honderd meest invloedrijke Nederlanders op het gebied van duurzame ontwikkeling. De lijst is door de jaren heen uitgegroeid tot een gezaghebbende ranglijst voor ‘groene denkers en doeners’ in Nederland. Lezers van dagblad Trouw hadden de afgelopen periode de mogelijkheid om initiatieven aan te dragen. Dit resulteerde in een lijst van 350 inzendingen. Daaruit werd een groslijst met 220 initiatieven samengesteld waarna een jury de top honderd rangschikte.

Bekijk de volledige lijst op deze pagina.