Stadspartij wil duidelijk plan voor aanpak malafide huisjesmelkers

nieuws
Foto: Chris Bakker

Wethouder Rik van Niejenhuis moet met een gericht, duidelijk plan komen om malafide huisjesmelkers versneld aan te pakken. Daarvoor pleit de raadsfractie van de Stadspartij 100% voor Groningen. ‘Handhaven op verzoek’ moet daarbij plaats maken voor een aanpak op ‘pro-actieve wijze’, schrijft raadslid Mariska Sloot dinsdagmiddag.

Eerder deze maand liet Van Niejenhuis weten dat de gemeente malafide huisjesmelkers sneller wil kunnen straffen. Nu kan de gemeente pas dwangsommen opleggen na een zogenaamd ‘handhavingstraject’, wat soms wel twee jaar kan duren. Dat zorgt volgens Van Niejenhuis voor speculatie onder een bepaalde groep verhuurders, die de grenzen van het toelaatbare opzoeken. Sneller overgaan op boetes moet deze speculatie tegengaan.

De Stadspartij vindt de plannen van Van Niejenhuis nog te vaag en eist opheldering. Ook wil de fractie dat er niet ‘op verzoek’ wordt opgetreden, maar dat de gemeente mankracht vrijmaakt om malafide praktijken direct te bestraffen. “Veel raadsleden, wethouders en ambtenaren gebruiken termen als ‘oplopende ellende’ in combinatie met pandjesbazen en huisjesmelkers”, schrijft Sloot. “Maar als de ellende zo groot is, waarom geeft de wethouder aan pas op te treden op basis van verzoek en niet op een pro-actieve wijze?”

Als het aan de Stadspartij ligt, begint de gemeente meteen met de nieuwe aanpak in de Korrewegwijk en de Schilderswijk. De fracties stelt dat steeds meer mensen in de wijk overlast ondervinden. “Ook hierbij heeft de gemeente de mogelijkheid te handhaven”, aldus Sloot. “Op basis van frequente overlast kan de vergunning van een verhuurder worden ingetrokken en mag de verhuurder het pand niet meer verhuren.”