Spagaat bij City Club rond winterverlichting: ‘Alternatief was helemaal niks ophangen’

nieuws
Foto: Henk Ellérie

Sfeerverlichting die in de winterperiode de binnenstad opvrolijkt. Dit jaar zal het volgens Fred de Bruin van de Groningen City Club allemaal wat minder zijn in vergelijking met voorgaande jaren.

Hoi Fred! Wat is de aanleiding geweest om het aantal branduren te verminderen?
“Een aantal weken geleden hadden we als GCC een bijeenkomst waar de gemeente ook bij aanwezig was. Er werd op tafel gelegd wat we gingen doen met de sfeerverlichting. Wij lieten weten dat we het daar over gehad hadden in ons bestuur, en dat we ons realiseerden dat de wereld nogal veranderd is. Bij de gemeente zijn die zorgen ook aanwezig. Kun je de binnenstad vol met lampjes hangen terwijl je weet dat er veel gezinnen zijn die momenteel veel moeite moeten doen om rond te kunnen komen. Maar die vraag bracht ons tegelijkertijd wel in een spagaat.”

Hoe bedoel je dat precies?
“Als GCC behartigen we de belangen van ondernemers in onder andere de binnenstad. Je wilt de binnenstad zo aantrekkelijk mogelijk maken zodat mensen naar Groningen komen, naar de winkels gaan. Aan de andere kant begrijpen we ook heel goed de invloed van de energiecrisis. Ga maar bij jezelf te rade. Ik denk dat je vast wel iemand kent die op dit moment al niet meer goed kan rondkomen. Daarom hebben we gekozen voor een tussenweg waarbij de winterverlichting minder lang zal branden.”

Wat betekent het concreet?
“De verlichting werd de afgelopen jaren ontstoken om 13.00 uur, dat wordt nu 15.00 uur. In het uitgaansgebied blijft de verlichting branden tot 01.00 uur, voorheen was dit 04.00 uur. In de overige gebieden gaan de lampjes om 21.00 uur uit, voorheen was dit 23.00 uur. De winterverlichting wordt ontstoken op 11 november en wordt op 2 januari weer weggehaald. Het weghalen deden we altijd na Eurosonic/Noorderslag. Ik kan je ook vertellen dat Eurosonic pogingen doet om de verlichting toch langer te laten hangen omdat zij het belangrijk vinden dat voor al die duizenden buitenlandse gasten de stad er gezellig uit ziet. Maar of dit gaat lukken, daar kan ik nog niks over zeggen.”

Andere steden in de wereld kampen ook met dit probleem. Dublin bijvoorbeeld waar straks in november het befaamde Dublin Winter Lights begint. Zij opereren grotendeels energieneutraal waarbij er gebruik wordt gemaakt van HVO-toepassingen en led-verlichting …
“Daar hebben we ook zeker aan gedacht, maar dat ligt in Groningen niet voor de hand. Je kunt inderdaad denken aan waterstof en om accu’s op te laden. Maar die toepassingen moeten ook beschikbaar zijn, en dat is er nu niet, en dat zal er de komende jaren ook niet zijn. Over led-verlichting kan ik vertellen dat dit jaar voor het eerst alles led is. Het afgelopen jaar was er nog een klein gedeelte dat uit traditionele lampjes bestond, maar dat hebben we kunnen vervangen.”

Nu kennen we jou als een gepassioneerd iemand als het gaat om bijvoorbeeld de winterverlichting maar ook de kerstboom op de Grote Markt. Ben je ook teleurgesteld?
“We leven in een wereld waarin er veel problemen zijn. Er zijn veel gezinnen die ieder dubbeltje om moeten draaien. Het is niet gepast om nu uitbundig gedrag te vertonen. Wij hebben begrip voor de situatie. En ik ben eigenlijk gewoon heel blij dat we wel iets kunnen doen. Als je over zoiets gaat praten dan ligt ook het alternatief ‘niets doen’ op tafel. Gelukkig is daar niet voor gekozen, en kunnen we de stad toch wat warmte geven in de decembermaand.”