RUG betrekt volgend jaar twee verdiepingen van Groot Handelshuis

nieuws
Impressie Groot Handelshuis - Aanzicht vanaf Grote Markt. Copyright: Kaasnrijst

De Rijksuniversiteit Groningen betrekt volgend jaar twee verdiepingen in het Groot Handelshuis, het voormalige pand van V&D, aan de Grote Markt. De RUG wil van de nieuwe locatie een verzamelplek maken van vernieuwend onderwijs en onderzoek. Ook gaat de universiteit er publieksactiviteiten organiseren.

De RUG was al enige tijd op zoek naar een nieuw, modern onderkomen in Stad. Op de afdeling in het Groot Handelshuis, wat voorlopig de naam ‘House of Connections’ draagt, gaan straks verschillende universiteitsonderdelen hun intrek nemen, waaronder vier zogenaamde ‘interdisciplinaire schools’ (op het gebied van gezondheid, energie, duurzame ontwikkeling, en digitalisering en kunstmatige intelligentie), netwerkorganisatie de Universiteit van het Noorden, de Young Academy, de Teaching Academy, het Europese universitaire samenwerkingsverband Enlight en de universitaire Impactorganisatie.

De RUG gaat de twee verdiepingen eerst volledig naar haar eigen hand zetten, voordat de universiteit het pand betrekt. De RUG noemt het ontwerp van architectenbureau Studio Groen+Schild ‘de meeste flexibele inrichting van alle RUG-gebouwen’. Dat maakt de locatie de perfecte plek voor publieksactiviteiten en ontmoetingen met andere kennisinstellingen en externe partijen. De afgelopen periode is door architectenbureau Studio Groen+Schild uit Deventer een multifunctioneel en dynamisch inrichtingsconcept uitgewerkt.