Rijk gaat groter deel opruimkosten drugsafval betalen

nieuws
Foto: ingezonden

De Rijksoverheid gaat vanaf volgend jaar een groter deel van de opruimkosten van drugsafval betalen. Dat heeft minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD) van Justitie laten weten.

Wanneer gemeenten of burgers te maken krijgen met een drugsdumping op hun terrein kan er momenteel gebruik worden gemaakt van een vergoedingsregeling, maar deze voldoet vaak niet. Dit omdat de kosten van het opruimen vaak veel hoger zijn dan de compensatie die geboden wordt. Op aandringen van de Tweede Kamer komt er nu een nieuwe regeling. Het uitgangspunt van deze nieuwe regeling is dat de vervuiler betaalt. Maar omdat daders vaak moeilijk op te sporen zijn, en men vindt dat particulieren niet de dupe mogen worden van de hoge kosten, kunnen ze gebruik maken van een vergoeding tot een maximum van 200.000 euro. Gemeente en provincies betalen voor de eerste 50.000 euro een eigen bijdrage van vijftig procent.

Drugsdumpingen komen de laatste jaren steeds vaker voor. Onlangs was het nog raak in natuurgebied De Onlanden waar een boswachter stuitte op zo’n zeventig vuilniszakken met hennepafval. Het opruimen van deze materialen nam de gemeente Noordenveld voor haar rekening.