Repaircafés in hele gemeente openen zaterdag de deuren tijdens aftrap ‘Week van het Afval’

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

In Forum Groningen wordt zaterdagmiddag om 12.00 uur door wethouder Kirsten de Wrede (Partij voor de Dieren) van Circulaire Economie het startsein gegeven voor reperatiezaterdag.

Zaterdagmiddag zullen op tal van plaatsen in de gemeente repaircafés de deuren openen om mensen de mogelijkheid te bieden om kapotte spullen te laten repareren. Behalve een eenmalig repaircafé in Forum Groningen zijn ook de repaircafés in Helpman-De Wijert, wijkcentrum Bij van Houten in de Oosterparkwijk, De Mellenshorst in Haren, Ten Boer en Cosis Ons Hertenkamp in Harkstede geopend. De cafés zijn tot 17.00 uur geopend.

Challenge op de Vismarkt
“Doelstelling van de repaircafés zijn het verkleinen van de afvalberg, het behouden van kennis over repareren en het versterken van de sociale cohesie. Een repaircafé is normaal gesproken één keer per maand of twee maanden open”, laat de organisatie weten. “Niet alleen vrijwilligers repareren, er zijn ook vele professionals. Op de Vismarkt gaan deze zaterdag twee fietsenmakers vanaf 13.00 uur met elkaar de strijd aan: wie weet het snelste een werkende fiets te maken uit drie afgedankte fietsen? Met deze actie laten de fietsenmakers zien dat een mogelijk versleten fiets nog veel onderdelen bevat die geschikt zijn voor andere fietsen. En dat er veel op de afvalstapel belandt dat niet zou hoeven. De fietsen worden om 16.30 uur weggegeven aan inwoners die geen fiets kunnen betalen.”

Week van het Afval
De reparatiezaterdag is de start van de Week van het Afval. Tot en met 4 november worden Groningers geholpen en geïnspireerd om de hoeveelheid afval die we met zijn allen maken, om die verder terug te drinken. De Week komt voort uit het streven van de gemeente om volledig afvalvrij te zijn in 2030.