Raadsfracties willen Backbone050 zo lang mogelijk in pand aan Travertijnstraat houden

nieuws
Foto: Ecco van Oosterhout

Als het aan de raadsfracties van D66 en de Partij voor de Dieren ligt, blijft Backbone050 zolang het kan gebruik maken van haar huidige onderkomen aan de Travertijnstraat. De partijen zullen het komende woensdag opnemen voor de creatieve broedplaats in Vinkhuizen, die vreest dat haar gebruikers na de sloop op straat komen te staan.

Backbone is gevestigd in een voormalig schoolgebouw dat indertijd als Vinkenborgh en Wilgenborgh bekend stond. Ongeveer 150 startende ondernemers en jong, creatief en cultureel talent werkt in het gebouw.  Maar op 31 december van dit jaar loopt het huurcontract met Backbone050 af, omdat er plannen zouden zijn om het pand te slopen of te verkopen.

Maandagavond boden leden van de stichting Backbone raadsleden een petitie met daarop ruim 1.800 handtekeningen aan, waarin wordt opgeroepen de sluiting van het pand aan de Travertijnstraat te voorkomen. Die oproep wordt nu kracht bijgezet door coalitiepartijen D66 en de Partij voor de Dieren. “Als wij willen groeien als cultuurstad en de naam ‘City of Talent’ willen blijven dragen, moeten we creatieve broedplaatsen zoals Backbone050 stimuleren en behouden”, aldus D66-raadslid Maria Martinez Doubiani.

De twee partijen vinden dat Backbone050 het pand moet kunnen gebruiken, zolang er geen andere plannen voor zijn. Martinez Doubiani: “Backbone050 heeft een grote waarde, niet alleen voor Vinkhuizen maar voor onze hele gemeente. Het is van groot belang dat zij een plek hebben. Voor nu is het simpelweg onnodig om deze culturele ondernemers weg te sturen.8