Provincie stemt in met prijsverhogingen openbaar vervoer

nieuws
Foto: Raymond Meter - meterfotografie.nl

Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen heeft, zoals ook werd verwacht, ingestemd met het voorstel van het OV-bureau Groningen-Drenthe om de prijzen van kaartjes voor het openbaar vervoer volgend jaar te verhogen. Dat blijkt uit een brief die naar de Provinciale Staten zijn gestuurd.

In september liet het OV-bureau weten dat de prijzen voor losse kaartjes omhoog gaan van 2,84 euro naar 3,05 euro. Dat is een stijging van, afgerond, 7,4 procent. De prijzen voor de Broezz’n kaartjes, die in vakanties gebruikt kunnen worden, gaan van 12 euro naar 12,50 euro. De daldagkaart wordt bijna 7 procent duurder. Gemiddeld krijgen reizigers in de provincie Groningen te maken met een prijsstijging van 7,24 procent.

OVpay
Het dagelijks bestuur van de provincie erkent dat de prijsstijging in Groningen hoger ligt dan gemiddeld. Dit wordt veroorzaakt door de invoering van OVpay. Dit is een nieuwe betaalwijze waarmee reizigers met hun bankpasje in- en uitkunnen checken. “Helaas zijn aan de introductie van OVpay kosten verbonden”, schrijft GS aan Provinciale Staten. “Landelijk is afgesproken om die voor de komende twee jaar te dekken door een extra tariefsverhoging van 0,22 procent.”

Opstaptarief
Behalve de regionale prijzen die zelf kunnen worden vastgesteld is men ook afhankelijk van landelijke prijsafspraken. Zo is bijvoorbeeld vastgelegd dat het opstaptarief voor de OV-chipkaart volgend jaar wordt verhoogd van 1,01 euro naar 1,08 euro. De kilometerprijs gaat van 0,175 naar 0,188 euro. De verhoging van het opstaptarief en de kilometerprijs zijn een gevolg van de brandstof die door de geopolitieke situatie in de wereld duurder betaald moet worden.

Deel dit artikel: