Minister: ‘Inspectie hoeft niet in gesprek met klokkenluiders Ambulancezorg Groningen’

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

Minister Kuipers van Volksgezondheid is niet van plan om de Inspectie Gezonheidszorg en Jeugd opnieuw in gesprek te laten gaan met bestuurders, betrokkenen en klokkenluiders over mogelijke misstanden bij Ambulancezorg Groningen. Dat liet Kuipers maandagmiddag weten.

In antwoorden op Kamervragen van SP-Kamerlid Maarten Hijink stelt Kuipers dat de inspectie al eerder concludeerde dat de ambulancedienst niet voldoende in staat is om de kwaliteit van de ambulancezorg zelf goed te borgen. Omdat er al een verbetertraject zou zijn opgestart, vindt Kuipers het niet nodig om de inspectie nogmaals richting de Gotenburgweg te sturen.

Hijink vroeg ook aan Kuipers of de ambulancedienst de mails van haar eigen medewerkers mag doorsleuren, om op deze manier klokkenluiders op te sporen. Na aantijgingen over een heersende angstcultuur en seksueel grensoverschrijdend gedrag via de media, besloot de directie om haar werknemers te screenen op lekken van documenten naar het Dagblad van het Noorden. Volgens Kuipers mag Ambulancezorg Groningen dit doen, zolang medewerkers hier van tevoren van op de hoogte zijn gesteld. Wel moet het doorzoeken van de maildata een ‘legitiem doel’ hebben en ‘proportioneel en subsidiair’ zijn. “De werkgever moet een afweging van de belangen maken tussen de belangen van de werkgever en de belangen van de werknemer”, aldus Kuipers.