Met batdetector en floodlight op zoek naar vleermuizen tijdens stadsnatuurwandeling

nieuws
Foto: Ellen Beck

Een stadsnatuurwandeling in de Oosterparkwijk, die vrijdagavond in het teken stond van vleermuizen, kon rekenen op veel belangstelling. Dat laat de organisatie weten.

De wandeling werd georganiseerd door Adri Akkerman en Hilly Kreuzen, die met enige regelmaat stadsnatuurwandelingen organiseren in de Oosterparkwijk. Bij iedere wandeling staat een bepaald thema centraal. Vrijdagavond ging men op zoek naar de vleermuizen die in de wijk verblijven. De avond begon met een gastcollege van vleermuisexpert Jan van Muilwijk, die in het wijkcentrum Bij Van Houten informatie presenteerde over de dieren. Er gold een maximum van 25 deelnemers, en al deze plekken waren al snel vergeven.

Niet griezelig
De voornaamste boodschap van Van Muilwijk was dat vleermuizen niet griezelig zijn. De expert vertelde dat vleermuizen niet groter dan een luciferdoosje zijn, en dat ze erg nuttig zijn. Ze eten namelijk muggen, spinnen en motten. In een jaar tijd eet een vleermuis ongeveer 3,6 kilogram insecten op. “De vleermuis eet bijvoorbeeld heel veel neefjes”, aldus Van Muilwijk.

Batdetector
Na het college ging de groep de wijk in. Omdat vleermuizen moeilijk te traceren zijn werd er gebruik gemaakt van hulpmiddelen. Zoals een batdetector. Dit apparaat neemt geluiden van vleermuizen waar, en daarmee kan verteld worden welke vleermuizen waar rondvliegen. Ook werd gebruik gemaakt van een floodlight om de vleermuizen te laten zien.

Foto: Ellen Beck
Foto: Ellen Beck
Foto: Ellen Beck
Foto: Ellen Beck