Komende tien jaar 28.500 nieuwe woningen in provincie Groningen

nieuws
Bron: Jeroen van Lieshout / Flickr / CC 2.0-by-nc-nd

In de provincie Groningen worden tot en met 2030 zo’n 28.500 nieuwe woningen gebouwd. Dat meldt het provinciebestuur.

Dit aantal is nodig om aan de toenemende vraag naar betaalbare woonruimte te voldoen en ter vervanging van woningen, om de kwaliteit op peil te houden. Door de bevolkingsgroei, het besteedbaar inkomen en de noodzaak om woningen te verduurzamen en versterken, is de opgave erg ingewikkeld. De provincie, de tien gemeenten en woningcorporaties doen daarom een beroep op het Rijk om de bouwplannen te kunnen realiseren.

De Groningse woningcorporaties, verenigd in G13, nemen bijna de helft van de nieuw te bouwen woningen voor hun rekening. Met deze plannen groeit het aantal sociale huurwoningen met vijf procent. De Groningse situatie maakt de woningbouwopgave ingewikkeld. Denk aan de versterkingsopgave in het aardbevingsgebied, de krimp in het oosten van de provincie, en de noodzakelijke wijkvernieuwing in de stad.

De provincie, gemeenten en woningcorporaties hebben ondersteuning van het Rijk nodig om de plannen te kunnen realiseren. Het Rijk moet ook zorgen voor het verbeteren van de bereikbaarheid, dus voor wegen en openbaar vervoer. Verder moet het Rijk ervoor zorgen dat procedures versneld worden afgehandeld (Raad van State) en belemmeringen in wetgeving weggenomen worden.