‘Groninger sportclubs kunnen direct tot vijftien procent energie besparen’

Geen prijsplafond, geen korting meer op energiebelasting en een BTW die weer klimt naar 21 procent. Sportclubs komen steeds verder in het nauw qua financiën, zeker na 1 januari. Maar de clubs kunnen nu al iets doen om niet in de rode cijfers te komen, aldus bestuurder Robert den Ouden van Sportstroom.

Volgens Den Ouden doen clubs er goed aan zeer alert te zijn op hun energieverbruik: “Sluit een aantal kleedkamers af, stel de douchetijden korter in, concentreer trainingen zoveel mogelijk op dezelfde avond. Maar vooral: maak iemand verantwoordelijk voor het energieverbruik. Door hier dagelijks aandacht aan te besteden, is zomaar tussen de tien en vijftien procent besparing mogelijk.”

Op de lange termijn is er meer mogelijk (led-lampen, zonnepanelen, zuinige ventilatie en verwarming), aldus Den Ouden: “Maar dat is niet zomaar voor elkaar. Als je nu daarmee start, is het niet eerder dan medio 2023 gerealiseerd.” Daarom neemt de collectieve zorgverzekeraar deel aan het project De Energieke Club, samen met de provincie Groningen, New Energy Business Platform, de Rabobank, FC Groningen en het Huis voor de Sport Groningen. Samen zetten zij zich in om Groningse sportclubs te ondersteunen bij het verminderen en verduurzamen van hun energieverbruik.

CDA trok al eerder een de bel en wil dat de gemeente bij springt voor sportclubs die in het nauw komen. Zij vrezen dat de betaalbaarheid en toegankelijkheid van de amateursport onder druk komen te staan en wil daarom snel praten met de raad en het college. “Iedere Groninger moet kunnen sporten, juist in de Gemeente Groningen waar in veel wijken grote armoede heerst kunnen mensen een hogere contributie niet veroorloven, dit moet koste wat het kost voorkomen worden”. Aldus CDA-fractievoorzitter Jalt de Haan.

Deel dit artikel: