Hoogleraar Friese Taal Jensma wordt opgevolgd door decaan Anne Merkuur

nieuws

De Faculteit der Letteren van de RUG heeft Dr. Anne Merkuur aangesteld om het onderwijs en onderzoek op het gebied van Friese taal en cultuur verder vorm en inhoud te geven.

Anne Merkuur is opvolger van professor Goffe Jensma, die met pensioen is gegaan. Merkuur gaat haar nieuwe functie combineren met haar huidige aanstelling bij de Fryske Akademy. Professor Thony Visser, decaan van de Faculteit der Letteren: “Met de aanstelling van Anne Merkuur investeren we niet alleen in talent op het gebied van de Frisistiek, maar ook in de samenwerking met onze belangrijkste Friese kennispartner. Zo geven we op een toekomstbestendige wijze invulling aan onze verantwoordelijkheid voor de bestudering van de Friese taal en cultuur.”

Nelleke IJssennagger-Van der Pluijm, directeur bestuurder van de Fryske Akademy: “Omdat het profiel van Merkuur nog niet geheel aansluit bij de functiecriteria voor hoogleraar zal zij de gelegenheid krijgen meer ervaring op te doen. Over enkele jaren zal er opnieuw geworven worden voor de hoogleraarspositie.”

De benoeming is opmerkelijk, stelt de Universiteitskrant. In december vorig jaar was er immers nog een conflict tussen de provincie Fryslân en de RUG. De provincie eiste toen een volwaardige positie van de Friese taal en cultuur aan de RUG. Ook wilde ze inspraak bij de aanstelling van een nieuwe hoogleraar. De RUG weigerde echter pertinent alle inmenging, zelfs toen de provincie dreigde de jaarlijkse subsidie van 220.000 euro ergens anders heen te brengen. Maar, zo stelt de Ukrant: nu lijken alle plooien gladgestreken.

De afgezwaaide hoogleraar Goffe Jensma zei vorige week in een interview met OOG TV te vrezen dat de RUG zijn afscheid gaat aangrijpen om de studie Fries te schrappen als zelfstandige studierichting, Jensma vind dit geen goede zaak. Er zijn maar een paar studenten per jaar die voltijds Fries willen studeren en enkele tientallen kiezen het als bijvak. Maar academici met een goede kennis van het Fries leveren doorgaans wel een belangrijke bijdrage om de de Friese taal en cultuur in stand te houden. Zo krijgen vaak werk bij Friese culturele instellingen.