Hoogkerk verwisselt stoeptegels voor groen: “Er zal straks altijd iets in bloei staan”

nieuws
Foto: ingezonden

Grijze stoeptegels aan de Zuiderweg in Hoogkerk zijn zaterdag vervangen voor planten. Ceciel Nieuwenhout van de Groene Bruggebouwers is trots op het resultaat.

Hoi Ceciel! Jullie hebben de handen flink uit de mouwen gestoken …
“We hebben vorige week inderdaad een aantal vierkante meters stoeptegel verwijderd. Het gaat om een gedeelte aan de Zuiderweg, vlakbij de spoorwegovergang. Daar lagen stoeptegels die eigenlijk niet gebruikt werden. Het was overbodig. Wij zijn toen na gaan denken hoe we dat kunnen verbeteren.”

Jij bent actief voor de Groene Bruggenbouwers. Dat is een werkgroep van Vereniging Wijkraad Hoogkerk, VWH, die werkt aan duurzaamheid en cultuur in Hoogkerk. Hoe hebben jullie dit precies aangepakt?
“We hebben subsidie gekregen van de Natuur- en Milieufederatie Groningen om het klimaatadaptiever te maken. We hebben een mooi plan gemaakt waarbij de gemeente Groningen ons geholpen heeft bij de begeleiding en het leveren van de materialen. Ik denk dat het om een mooie actie gaat, met een prima samenwerking, waarbij het straks er heel mooi uit gaat zien.”

Vandaag hebben jullie de planten geplant hè?
“Klopt. We hebben zonnehoed, kattenstaart en andere mooie bodembedekkers geplant. Op dit moment is er nog niet zoveel te zien. Het is herfst en de planten zijn in rust. Maar als alles goed gaat komt er komend voorjaar leven in de brouwerij. Door de verscheidenheid aan planten zal er ook op ieder moment iets te zien zijn dat bloeit.”

Nu kan ik me voorstellen dat andere mensen misschien ook het idee hebben dat bij hen in de wijk ook overbodige tegels liggen. Kunnen zij zoiets ook oppakken?
“Jazeker. De Natuur- en Milieufederatie heeft in Groningen verschillende wijkklimaatambassadeurs. Je kunt gaan opzoeken wie dat is, en daar vervolgens contact mee leggen. Samen met de gemeente kunnen dan mooie dingen worden gerealiseerd. De gemeente Groningen staat er ook heel erg open voor om de wijken en dorpen te vergroenen. Sommige wijken en dorpen zijn al groen, maar op andere plekken hebben we nog een wereld te winnen.”

In Hoogkerk is dat ook het geval?
“In Hoogkerk kan er zeker verder vergroend worden. Ik denk dat deze locatie aan de Zuiderweg een mooie stap is, maar dat er echt nog wel meer locaties in het dorp aan te wijzen zijn waar dit gerealiseerd kan worden.”

Foto: ingezonden