“Het plaatsen van grote WK-schermen in Stad lijkt ons niet wenselijk”

nieuws
foto: Jordi Haverdings / 112groningen.nl

Als het aan de fractie van de ChristenUnie in de Groningse gemeenteraad ligt worden er tijdens het aanstaande WK voetbal in Qatar geen grote schermen in de stad geplaatst. De partij heeft hier vragen over gesteld.

“Wij denken dat dit het juiste moment is om deze vragen nu te stellen”, reageert raadslid Sten Wennink van de partij. “Het WK begint over een maand. De kans op het plaatsen van mogelijke schermen wordt reëel vanaf de achtste- of kwartfinales. Als partij lijkt het ons niet wenselijk dat de gemeente dit gaat faciliteren, en met onze vragen willen we de gemeente vragen om een signaal af te geven. Voor de duidelijkheid, als mensen het WK thuis willen kijken, of in een kroeg, dat is helemaal aan hun zelf. Maar omdat we het in dit specifieke geval hebben over schermen in de openbare ruimte, lijkt het ons belangrijk dat er een afweging wordt gemaakt.”

Mensenrechten
Aanleiding voor de vragen is de situatie in Qatar. In het land staan mensenrechten van verschillende groepen, zoals arbeidsmigranten, LHBTIQA+’ers, de positieve van vrouwen en de persvrijheid, erg onder druk. Afgelopen week werd bekend dat Proeflokaal Hooghoudt als eerste Groningse café het WK boycot. Bij eerdere EK’s en WK’s werden de evenementen aangegrepen om de wedstrijden op grote schermen te vertonen.

Andere steden
In verschillende Nederlandse steden speelt deze discussie. In Rotterdam heeft de GroenLinks-fractie vragen gesteld. D66 in Amsterdam vindt dat er voor de vertoning van een wedstrijd een boodschap in beeld moet komen over de mensenrechtensituatie in Qatar. In Utrecht is besloten dat er geen grote schermen komen, maar mogen kroegeigenaren wel een scherm plaatsen. Hetzelfde geldt voor Breda en Nijmegen. Voor zover bekend zijn er in Groningen nog geen aanvragen ingediend voor de plaatsing van een groot scherm.