Groninger Belang: “Prijsstijging trein- en buskaartjes is absurd”

nieuws
Foto Andor Heij

De fractie van Groninger Belang noemt de prijsstijging van de tarieven in het openbaar vervoer absurd. Afgelopen week werd duidelijk dat de prijzen volgend jaar met afgerond 7,4% verhoogd gaan worden.

“Wij vinden dat dit een absurde stijging is”, vertelt Statenlid Petra Blink. “Het openbaar vervoer in onze provincie is momenteel onbetrouwbaar door de vele ritten die uitvallen door personeelstekorten, ziekte en stakingen. Wij hebben vragen gesteld aan het Provinciebestuur hoe men denkt om het aantal gebruikers van het ov weer op peil te krijgen, te houden en hoe er voldaan gaat worden aan het streven om het aantal mensen dat gebruik maakt van bus en trein te vergroten.”

Prijsstijging
In september liet het OV-bureau Groningen Drenthe weten dat de prijzen voor losse kaartjes omhoog gaan van 2,84 euro naar 3,05 euro. Dat is een stijging van, afgerond, 7,4 procent. De prijzen voor de Broezz’n kaartjes, die in vakanties gebruikt kunnen worden, gaan van 12 euro naar 12,50 euro. De daldagkaart wordt bijna 7 procent duurder. Gemiddeld krijgen reizigers in de provincie Groningen te maken met een prijsstijging van 7,24 procent. Afgelopen week liet het Provinciebestuur weten met de prijsstijging in te stemmen.

Opstaptarief en kilometerprijs
Behalve de regionale prijzen, die zelf kunnen worden vastgesteld, is men ook afhankelijk van landelijke prijsafspraken. Zo is bijvoorbeeld vastgelegd dat het opstaptarief voor de OV-chipkaart volgend jaar wordt verhoogd van 1,01 euro naar 1,08 euro. De kilometerprijs gaat van 0,175 naar 0,188 euro. De verhoging van het opstaptarief en de kilometerprijs zijn een gevolg van de brandstof die door de geopolitieke situatie in de wereld duurder betaald moet worden.

Deel dit artikel: