Groningen in het teken van 4 Mijl: “Nationale topatleten aan de start”

nieuws
Foto: Mike Weening - Weening Fotografie

In Groningen vindt zondag de 4 Mijl plaats. Zo’n 23.000 deelnemers zullen zich in het zweet werken om een zo goed mogelijke prestatie neer te zetten.

Het hardloopevenement wordt voor de 35ste keer gehouden. De wedstrijdloop begint om 13.00 uur. Duidelijk is dat er op de Vismarkt een nieuwe winnaar gekroond zal gaan worden. De Oegandees Rogers Kibet, die vorig jaar won, is namelijk dit jaar niet van de partij om zijn plek te verdedigen. Sterker nog, er doen dit jaar helemaal geen Afrikaanse lopers mee. Johan Meijer van de organisatie daarover: “De Afrikaanse atleten hebben de keus uit een scala aan wedstrijden in Europa en worden eigenlijk gewoon ‘overvraagd’. Als we kiezen voor internationale toplopers, dan krijgen we er misschien één of twee. Wat je dan krijgt is dat zij de hele wedstrijd voorop lopen en de rest loopt er ver achter. Dat maakt de wedstrijd niet bepaald spannend.”

Daarom is er voor gekozen om nationale topatleten aan de start te laten verschijnen. De kanshebbers bij de mannen dit jaar zijn Noah Schutte, Gert Jan Wassink en Yorben Ruiten. Ook jeugdtalent Niels Laros behoort tot de kanshebbers. Daarnaast staat Olympiër Tony van Diepen aan de start. Bij de vrouwen wordt er een spannende strijd verwacht tussen Diane van Es, Maureen Koster en Jip Vastenburg. De kans dat de recordtijden op het parcours, 17,06 minuten bij de mannen en 19,14 bij de vrouwen, worden verbroken, lijkt klein.

Na de wedstrijdloop is het de beurt aan de Charity Run gevolgd door de bedrijven-, jeugd- en recreatielopers.