Geldboom op Grote Markt geplant: “Kom met echte oplossingen om armoede aan te pakken”

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

Leden van vakbond FNV hebben zondagmiddag samen met leden van politieke partijen een geldboom geplant op de Grote Markt. De actie vindt plaats in het kader van Wereldarmoededag.

Met het planten van de boom wordt het vizier gericht op het falende beleid van de overheid om de groeiende, structurele armoede, aan te pakken. Tevens is het een oproep aan de regering om met echte oplossingen te komen. “In plaats van de structurele oorzaken aan te pakken komt de Rijksoverheid met een EHBO-kit. Bij serieuze problemen horen serieuze middelen, geen noodverbandjes en pleisters”, vertelt Maureen van der Pligt van FNV.

“Inwoners slaan maaltijden over en durven de kachel niet meer aan te zetten”
Door de gevolgen van de geopolitieke situatie wordt het contrast tussen rijk en arm, en het tussen de bevolkingsgroepen, alleen maar groter. “Inwoners dreigen door de hoge inflatie in armoede te vervallen. Daar tegenover staan de enorme winsten die grote bedrijven en aandeelhouders incasseren. Het gaat al lang niet meer enkel om mensen die zich zorgen maken over de hoge energierekening en stijgende prijzen voor de dagelijkse boodschappen. We hebben het over inwoners die maaltijden overslaan en de kachel niet meer aan durven zetten.”

Wens
De armoede is in de noordelijke provincies groter dan in andere delen van het land. Zes van de tien armste gemeenten liggen in de provincie Groningen. “Extra wrang dat juist hier het aardgas nog steeds uit de grond wordt gepompt, maar de mensen zelf de verwarming niet meer aan kunnen zetten.” Om structurele oplossingen op tafel te krijgen kon er zondag door iedereen een wens in de geldboom worden gehangen. Deze wensen zullen later aangeboden worden aan wethouder Eelco Eikenaar (SP) van Armoede.

Wereldarmoededag
De Internationale dag voor de uitroeiing van armoede werd voor het eerst gevierd in 1997. In Parijs, in Frankrijk, verzamelden zich toen 100.000 mensen op het Human Rights and Liberties Plaza in Palais de Chaillot om mensen te herdenken die lijden onder armoede, honger, geweld en angst. In 1992 werd de dag officieel erkend door de Verenigde Naties waarbij het sindsdien jaarlijks en wereldwijd gevierd wordt.

Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen