Geld voor begrafenis van Oekraïense vluchteling Nescio Hotel is binnen (update)

nieuws
Foto via Sociale Brigade (middels https://www.doneeractie.nl)

De benodigde 6.500 euro voor de uitvaart van Anatoliy Ivanovich Kozachov, die zondag overleed in het Nescio Hotel in Haren, is binnen vierentwintig uur opgehaald. De Oekraïense oorlogsvluchteling arriveerde afgelopen vrijdag in Haren en overleed zondag in het Nescio Hotel.

Geld binnen etmaal opgehaald
De crowdfundingsactie had als doel om 6.500 euro bij elkaar te brengen. Het initiatief van de Sociale Brigade, onder leiding van de Harense Willemijn Kemp, werd al snel een succes.  Nog geen dag nadat de actie was opgestart, was het streefbedrag binnen. De teller voor de actie staat inmiddels (donderdagavond 21.00 uur) op bijna 6.900 euro. Volgens de Sociale Brigade gaat het geld wat overblijft na de uitvaart naar andere initiatieven om Oekraïners in de Gemeente Groningen te helpen.

Eigen graf met steen

Het geld dat met de crowdfundingsactie werd opgehaald, is bedoeld om de begrafenis van Kozachov eer- en respectvol te kunnen laten plaatsvinden. De familie zelf heeft niet genoeg geld om de uitvaart te betalen en weet daarnaast ook hun weg niet. De gemeente Groningen kan alleen een begrafenis aanbieden met een drielaags graf, waar meerdere mensen in liggen, en waarbij er geen steen of vermelding bij het graf komt. Voor de familie is dit een absolute no-go. Vanwege het geloof moet het graf aan een aantal eisen voldoen, bijvoorbeeld dat het een eenlaags graf is en waarbij er een vermelding komt.

Anatoliy Ivanovich Kozachov
Anatoliy Ivanovich Kozachov werd geboren op 11 juni 1954 in Leb’yazhe in het oblast Charkov. Hij begon al vroeg met werken nadat zijn vader op jonge leeftijd was overleden. Na een carrière in de elektro-wereld werkte hij bij Kharkiv Tractor Plant, een grote fabrikant van landbouwmachines. Na het vervullen van de dienstplicht trouwde hij en kreeg twee kinderen. In Leb’yazhe bestierde hij de afgelopen decennia een grote boerderij.

Oorlog
Na de Russische inval in februari veranderde het gelukkige leven. Leb’yazhe kwam aan het front te liggen en de familie besloot te vluchten naar de stad Stryi in het oblast Lviv. Hun dochter vertrok naar het buitenland en vond een plek in het Nescio Hotel in Haren. Na acht maanden wilde het gezin graag hun dochter weer zien en afgelopen vrijdag arriveerde men in Haren. Zondag sloeg het noodlot toe en kwam Kozachov onverwacht te overlijden. Kozachov zal in Haren worden begraven.

Doneren kan nog steeds. De crowdfundingsactie is op deze pagina te vinden.