Gedeeltelijke zonsverduistering in Groningen te zien? “We hebben wat geluk nodig”

nieuws
Foto: Chris Reich via Pixabay

In Groningen is dinsdag rond het middaguur een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Tenminste als de weersomstandigheden mee werken.

“We hebben wat geluk nodig”, vertelt OOG-weerman Johan Kamphuis. “Het is dinsdagochtend wisselend bewolkt. Dit betekent dat opklaringen en bewolking elkaar zullen afwisselen. Op welke tijdstippen het bewolkt is, dat is heel lastig te voorspellen. Maar om het positief te benaderen: we zijn niet kansloos. Het wolkendek is niet helemaal gesloten, en dat biedt perspectief. Dus laten we maar wat gaan duimen.”

Hoogtepunt om 12.05 uur
Op dinsdag schuift de maan tussen de zon en de aarde door. In Groningen zal de zon voor ongeveer 22% procent bedekt zijn. De verduistering begint om 11.08 uur en eindigt om 13.03 uur, waarbij het hoogtepunt om 12.05 uur ligt. Op andere plekken in de wereld zal de zonsverduistering nog completer zijn. Zo zijn er locaties in Rusland waar de zon voor 82% bedekt zal zijn.

Kijk niet rechtstreeks in de zon
Mensen die dinsdag de zonsverduistering willen zien doen er verstandig aan om niet rechtstreeks in de zon te kijken. Dit is namelijk schadelijk voor je ogen. Ook een gewone zonnebril is niet geschikt. Om de verduistering te bekijken kun je het best een eclipsbril dragen. Als je deze bril niet hebt kun je er voor kiezen om het zonlicht te projecteren op een vlakke ondergrond. Bijvoorbeeld door middel van een stuk karton waar je gaatjes in hebt geknipt. Laat het zonlicht door de gaatjes vallen en je ziet dat er tijdens de gedeeltelijke zonsverduistering hapjes uit de cirkel worden genomen.

De eerstvolgende gedeeltelijke zonsverduistering in Nederland is op 29 maart 2025.