Filmopnames Koortsdroom van start: “Dit is een hele grote productie”

nieuws
De filmopnames in Grijpskerk zijn zondag in volle gang. Foto: Jetze Koper

In Grijpskerk zijn zondagochtend de filmopnames van Koortsdroom gestart. Volgens regisseur Roman Hageman uit Stad gaat het om een grote productie.

Hoi Roman! Vandaag is het zo ver …
“Klopt. Hier hebben we ruim twee jaar naar toe gewerkt. En de komende dagen moet het gaan gebeuren. Vandaag filmen we op een aantal locaties in Grijpskerk, komende week zijn we op verschillende plekken in Stad te vinden. Ik heb er ontzettend veel zin in, maar ik ben ook wel een beetje zenuwachtig. De komende dagen moet namelijk blijken of alles valt zoals we het bedacht hebben. Er is namelijk niks zo veranderlijk als de filmwereld.”

Kun je dat uitleggen?
“Op het laatste moment gaan dingen vaak anders dan je van tevoren bedacht hebt. We zouden namelijk eigenlijk maandag beginnen met opnames. In een heel vroeg stadium regel je dan van alles. De locatie, de afzettingen maar ook de vergunningen bij de gemeente. We maken deze film volgens het boekje. Onlangs nam de gemeente Westerkwartier contact met ons op dat er maandag werkzaamheden plaatsvinden in de straat bij een locatie waar wij filmen. Dat zorgde bij ons voor grote paniek. We kunnen niet op een locatie filmen als er in de directe nabijheid met zwaar materieel gewerkt wordt. Dus we hebben alles om moeten zetten zodat we de opnames nu zondag kunnen doen.”

Tussen de regels door begrijp ik dat dit niet het enige voorbeeld is?
“Haha, nee. Komende week maken we in de stad opnames waarvoor een lijnbus nodig hebben. We hebben in een vroeg stadium contact gezocht met het Nationaal Busmuseum. Zij vonden het helemaal geweldig dat ze gevraagd werden en ze zijn het voor ons gaan regelen. Afgelopen week kregen we een berichtje dat men een DAM-bus had geregeld. Ik ben dat toen even gaan controleren, en toen dacht ik, oh jee. Een DAM-bus is namelijk een bus uit de jaren zestig. Terwijl wij een hedendaagse lijnbus nodig hebben. Zulke dingen gebeuren, en zijn voor alle partijen vervelend.”

Is het wel opgelost?
“Ja, gelukkig wel. Binnen ons netwerk hebben we iemand die bij Qbuzz werkt. Diegene heeft het voor elkaar gekregen dat we komende week gebruik kunnen maken van een echte lijnbus. Daar zijn we heel blij mee. En dan kunnen mensen denken, wat maakt het nu uit. Maar in een film komt het heel precies. Wij maken een film die zich in de hedendaagse tijd afspeelt. Dan kun je in de film niet op de proppen komen met een bus uit de jaren zestig. Dat is niet waarheidsgetrouw.”

Nu hoor ik je vertellen over verschillende locaties. Dit is een grote productie hè?
“Ja. Ik heb de afgelopen jaren een aantal films gemaakt, maar dit is de grootste productie die ik tot nu toe heb gemaakt. En ook voor deze regio is het groot. Ik zal dat uitleggen met een voorbeeld. In onze film zit een scene waarbij de hoofdrolspeler in een auto rijdt. Onze hoofdrolspeler heeft echter niet een rijbewijs. Daarom gaan we de auto op een kar plaatsen waarbij we het zo filmen dat het lijkt alsof de hoofdpersoon zelf rijdt. Dat zijn hele serieuze filmpraktijken.”

Met hoeveel mensen werken jullie hier aan?
“We hebben een team van 27 mensen. En ik zal je eerlijk zeggen dat ik ontzettend trots ben op iedereen. De samenwerking is heel fijn. Bij vorige films, die ik gemaakt heb, maakte ik mij nog wel eens zorgen om randzaken, ook omdat ik toen meer verantwoordelijkheden had. Nu zijn we met meer mensen, waardoor ik het uit handen kan geven. Ik weet nu dat het allemaal goed geregeld wordt. En een groot team; we willen dat alles ook goed geregeld is. Dat alles staat zoals het moet staan, dat iedereen geïnformeerd is, dat het eten geregeld is. Er komt gewoon heel veel bij kijken. We maken bijvoorbeeld ook opnames in de winkelstraat van Grijpskerk. De straat zal dan even afgesloten worden. Daarom hebben we ook verkeersregelaars.”

Jetze Koper is binnen het team productieleider:
Hoi Jetze! Ik heb begrepen dat jullie nog op zoek zijn naar een aantal figuranten?
“Dat klopt. Voor vandaag is alles geregeld. Voor woensdag en donderdag zoeken we nog figuranten. Op woensdag filmen we in de Korrewegwijk. Daar staat een gebouw van de Hanzehogeschool dat we deels in gaan richten als een ziekenhuis. Maar we willen dit ziekenhuis ook tot leven brengen. Dus we zoeken artsen, verpleegkundigen maar ook patiënten. Daar zoeken we dus mensen voor.”

Ik kan me voorstellen dat er nu bij mensen heel veel vragen door hun hoofd schieten …
“Haha, eigenlijk is het heel simpel. Je hoeft niks mee te nemen en je hoeft ook niets te kunnen. Witte jassen en medische materialen hebben wij zelf geregeld. Op de set krijg je een rol toebedeeld. En die rol is echt bedoeld om het gebouw tot leven te brengen. Waar moet je dan aan denken? Nou, dat bijvoorbeeld twee doctoren met elkaar staan te overleggen, dat een moeder een gewonde zoon in een rolstoel voortduwt. Zulke mini-scenes willen we gaan draaien.”

En je had het ook over de donderdag …
“Klopt. Roman heeft al verteld over de bus. Die opnames vinden donderdag plaats. Daar hebben we ook mensen voor nodig. Dus mensen die met ons mee willen in de bus, maar ook mensen die bij bushaltes gaan staan. Ook voor dit onderdeel geldt dus dat deze figuranten de scenes tot leven brengen. Voor deze dag is het wel handig dat mensen een tas of een rugzak meenemen en bijvoorbeeld oordopjes in hebben. Eigenlijk wat je dus in het dagelijks leven ook tegenkomt.”

Hoe lang duren de opnames?
“Op woensdag is het de bedoeling dat we van 15.00 tot 19.00 uur filmen en op donderdag van 10.00 tot 13.00 uur. Die tijden hebben we ruim genomen om daarmee het zekere voor het onzekere te nemen. Mensen die mee willen doen, die als figurant ons willen helpen, die kunnen een mailtje sturen naar dit adres.”

Terug naar Roman:
Nu zijn er zowel binnen- als buitenlocaties. Die buitenlocaties lijken me spannend omdat je dan niet alles in de hand hebt …
“Dat is heel spannend. Je kunt een heleboel voorbereiden. Je kunt alles tot in de puntjes uitwerken. Maar er hoeft maar iets te gebeuren en je moet improviseren. Dat is het leuke en dat is gelijk het spannende. Maar ik heb er ontzettend veel zin in en we gaan er een hele mooie week van maken.”

En na de opnames begint het monteren …
“Dan begint inderdaad de uitwerking. In een aantal dagen moeten we alles filmen wat we willen hebben. En dan komt het monteren. Dat is niet alleen de beelden in de juiste volgorde zetten maar dan komt ook de color grading om de hoek kijken en bijvoorbeeld ook de muzikale composities die we willen gebruiken. Er is nog veel werk te doen, maar ik denk dat we iets heel tofs gaan maken.”


Koortsdroom
Het doel van de film Koortsdroom is om het taboe over psychoses te doorbreken en ze bespreekbaar te maken. Aanleiding om een film over het onderwerp te maken is een goede vriend van Hageman die in 2020 in een psychose terecht kwam. Met de vriend gaat het nu veel beter maar Hageman begreep later dat het voor deze vriend heel moeilijk is om er over te praten, omdat het stigma dat over psychoses heerst heel groot is. Psychoses zijn namelijk omgeven met aannames.