Festival over duurzaamheidsmaatregelen: “Hoe kun jij het verschil maken?”

nieuws
Foto: Ellen Beck

Het slotfestival ‘Wat geef jij door?’ in de Oosterparkwijk is zaterdag een succes geworden. Ellen Beck van Duurzaam Oosterpark is tevreden.

Hoi Ellen! Een grote opkomst dus?
“Dat kun je wel zeggen. Het is altijd een beetje afwachten hoeveel mensen er op af gaan komen. We hadden mooie posters gemaakt, maar die waren iets te laat geleverd. Maar uiteindelijk heeft dat geen invloed gehad. Het slotfestival vond plaats bij GoudGoed aan het Damsterdiep, en de opkomst was groot. We moeten misschien wel de conclusie trekken dat GoudGoed er vanmiddag uitzag als een groot buurthuis, haha.”

Als we het hebben over de kern. Waar staat ‘Wat geef jij door?’ voor?
“De afgelopen periode hebben we een aantal edities gehouden waarbij we ons gericht hebben op de milieustraten. En vandaag vond inderdaad het slotfestival plaats. Eigenlijk kun je alle activiteiten samenvatten door jezelf de vraag te stellen, wat kun jij nu doen om duurzaam bezig te zijn? Die vraag hebben we vanmiddag ook proberen te beantwoorden door dat met heel veel activiteiten inzichtelijk te maken.”

Kun je een voorbeeld geven?
“Er vond een breed scala een workshops plaats. Kinderen konden bijvoorbeeld knutselen, er was muziek en mensen konden rondleidingen krijgen door het gebouw. Maar er waren ook hele specieke workshops. Hoe kun je bijvoorbeeld van oude knuffels deurstoppers maken. Hoe kun je van afval een muziekinstrument maken. Maar ook werd getoond hoe kleding gereparereed wordt. En een groot succes was het repair café. Mensen konden langs komen met kapotte spullen, waarbij geprobeerd werd dit te repareren. Die activiteit was echt een lot uit de loterij. En waar wij heel blij van worden is dat het doel breed omarmd wordt. Moet je direct iets weggooien als iets kapot is? En is er in plaats van iets nieuws te kopen misschien ook een andere weg.”

Duurzaam bezig zijn. Dan heb je het ook bijvoorbeeld over je huis energiezuiniger maken …
“Klopt. Het werkt verschillende kanten op. Kapotte kleding kun je laten repareren. Dan ben je duurzaam bezig. Maar ook het verduurzamen van je huis is een onderdeel van duurzaam bezig zijn. Daarom waren Duurzaam Groningen en Grunneger Power aanwezig. Zij lieten ook weten heel blij te zijn, omdat ze bij GoudGoed een andere gelaagdheid van de bevolking tegenkomen dan bij andere evenementen.”

Eigenlijk hebben we het dus over bewustwording en handelingsperspectief?
“Klopt. Als iets kapot is hoeft het niet direct weg. Je kunt het repareren, en als dat niet lukt kun je het gebruiken voor bijvoorbeeld iets heel anders. Dat is een boodschap waarvan we zouden willen dat die beklijft en zich als een inktvlek over de stad gaat verspreiden. En dat is gezien de huidige hoge prijzen ook voor je eigen portemonnee helemaal geen gekke gedachte.”

Dit was het slotfestival. Laat een slot wel ruimte om een vervolg aan te kondigen?
“Haha, ja. Wat we vandaag gezien hebben heeft ons veel energie gegeven. Ook veel leuke reacties. Dus samen met alle betrokken partijen gaan we dit evalueren, en gaan we kijken of we hier een vervolg aan kunnen geven. Wij denken dat duurzaam bezig zijn de toekomst heeft.”

Foto: Ellen Beck
Foto: Ellen Beck