“Er is maar één oplossing en dat is dat de gaskraan volledig dicht gaat, dit doet zoveel met mensen”

nieuws

De aardbeving zaterdagmiddag bij Wirdum laat opnieuw zien dat de gaskraan in het Groningenveld zo snel mogelijk dicht moet. Rond 12.15 uur vond er bij Wirdum een beving plaats met een kracht van 2.2 op de schaal van Richter.

“Het is de derde zware aardbeving in korte tijd die Wirdum treft”, vertelt fractievoorzitter Robert de Wit van de CDA-fractie in de Provinciale Staten. “Ik vind het behoorlijk schrikken dat er in zo’n korte tijd drie aardbevingen op dezelfde plek plaatsvinden. Het geeft aan dat de ondergrond erg onrustig is. Maar belangrijker, dit doet zoveel met de mentale gesteldheid van de bewoners die in dit gebied wonen. Als politicus kom ik veel in het gebied, en spreek ik met veel mensen. De bewoners in deze regio zitten er doorheen. De onzekerheid over de gevaren, de permanente discussie over het wel of niet dichtdraaien van de kraan, de parlementaire enquêtecommissie, en dan hebben we het nog niet eens over de versterkingsoperatie.”

Robert de Wit (CDA): “De CDA-fractie in de Tweede Kamer is hier onlangs geweest”
Volgens De Wit is er maar één oplossing: “En dat is dat de gaskraan dicht gaat. Het Staatstoezicht op de Mijnen, SodM, heeft dit ook al meerdere keren aangegeven. En realiseer je goed hè, dat als de kraan dicht gaat dat we nog niet van de bevingen af zijn. Het zal nog een hele tijd duren voor de bodem rustig wordt.” De politicus zegt ook veel contact te hebben met zijn collega’s in Den Haag: “Ik app te pas en te onpas met mijn collega’s in Den Haag. Onlangs is de CDA-fractie van de Tweede Kamer hier op mijn uitnodiging ook geweest. Om een bezoek te brengen aan het bevingsgebied, om in gesprek te gaan met de bewoners, wat het met hen doet.”

Sandra Beckerman (SP): “Verder in onveiligheid brengen”
Sandra Beckerman is Kamerlid namens de SP. “Weer een aardbeving in het bevingsgebied. Terwijl het wachten tot de overheid eindelijk de schade gaat vergoeden en onveilige huizen gaat versterken, ziekmakend is. Terwijl keer op keer mensen ons verder in onveiligheid willen brengen met de hogere gaswinning. Ik wens iedereen in het bevingsgebied heel veel sterkte, en wij als fractie geven de strijd niet op.”

Coert Fossen (Groninger Bodem Beweging): “Na de laatste beving verwacht je dat de spanning uit de breuk is”
Bij de Groninger Bodem Beweging is men geschrokken: “Dit is de zoveelste beving op rij”, vertelt Coert Fossen. “We hebben het over drie bevingen die hoog in de range zitten die in korte tijd bij Wirdum plaatsvinden. En ja, daar schrik ik van. Eigenlijk is het ook vreemd. Want na de laatste beving, die een kracht van 3.1 op de schaal van Richter had, verwacht je dat de spanning uit de breuk is, maar niets is minder waar. En dit doet veel met de mensen hè. Een beving van 2.2, die voel je. De mentale gesteldheid krijgt klap op klap. Zeker als je in een huis woont waarvan je weet dat het versterkt moet gaan worden. Dit is heel naar.”

“Dit gaat veel nieuwe schademeldingen opleveren”
Fossen sluit zich aan bij de woorden van De Wit: “We moeten niet langer twijfelen, we moeten per direct stoppen met de gaswinning. Ondertussen blijft de waakvlam voor komend gasjaar aan staan en is er het voornemen om 2,8 miljard kuub gas te winnen. De mensen schrikken. De mensen zijn boos. Dat merk ik heel duidelijk aan de berichtjes en telefoontjes die ik binnen krijg. We hebben een serie aardbevingen bij Uithuizen gehad en nu een serie bij Wirdum. Er is de noodzaak om wat te gaan doen. Want je kunt de klok erop gelijk zetten dat deze nieuwe beving weer veel nieuwe schademeldingen gaat opleveren.”