Eigenaren van duurzame woningen openen de deuren tijdens Duurzame Huizen Route

nieuws
Foto: Ulrike Leone via Pixabay

Eigenaren van verschillende woningen in de gemeente Groningen openen zaterdag de deuren tijdens de Duurzame Huizen Route. Doel van de dag is om informatie en voorlichting te geven over duurzaam wonen.

Initiatiefnemers van de Duurzame Huizen Route zijn Eva Petra Simon en haar man Gerard. Toen zij tien jaar geleden een huis op de Veluwe kochten wilden ze dit zo duurzaam mogelijk maken. Maar informatie hoe dit te doen was nauwelijks voorhanden. Uiteindelijk konden de twee in Duitsland een huis bekijken om zich te laten inspireren en te informeren. En zo ontstond het idee voor een Duurzame Huizen Route. De eerste editie werd in 2009 gehouden en vond alleen op de Veluwe plaats, maar trok geïnteresseerden uit het hele land. Sinds 2011 wordt het landelijk georganiseerd. Het idee achter de dag is dat als je iets met eigen ogen ziet, dat je sneller denkt dat het ook wel te doen is. Want volgens de initiatiefnemers loopt het daar vaak spaak, dat mensen het te ingewikkeld lijkt.

Het principe is simpel. Eigenaren van duurzame woningen kunnen zich aanmelden op de website, en geïnteresseerden kunnen zich voor één of meerdere huizen aanmelden. Twee van de woningen die te bekijken zijn, staan in Haren. De eerste woning is een vrijstaande woning uit 1985 die op dit moment energielabel B heeft. De woning is aardgasvrij en beschikt onder andere over een zonneboiler, warmtepompboiler, warmtepomp en een inductiekookplaat. De andere woning is een twee-onder-een-kapwoning uit 1938. Deze woning heeft energielabel A+. Deze woning is aardgasvrij en volledig energieneutraal.

Meer informatie vind je op deze website.